Salmonella i Buskerud: Tror smitten kommer fra mat

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Folkehelseinstituttet sier at fem av de elleve som har fått påvist salmonellasmitte, ble smittet i Norge. De mistenker at smittekilden er mat.

DEL

– Hovedhypotesen vi følger er at smittekilden er innenlands, og at det trolig er en matvare. Derfor kartlegger vi alt det disse personene har spist og gjort før de ble syke, sier avdelingsdirektør Line Vold i FHI til Nationen.

Pasientene er sju menn og fire kvinner i alderen fra to til 91 år og er bosatt i Oslo, Akershus, Buskerud, Rogaland, Vest-Agder og Trøndelag.

– Dette er personer som har blitt så syke at de har oppsøkt lege, som har tatt prøver. Det er trolig langt flere som har blitt smittet, sier Vold.

Salmonella er en av de vanligste årsakene til smittsom mage-/tarminfeksjon. Smitten skjer vanligvis fra matvarer, og som oftest er kjøttprodukter årsaken. De vanligste symptomene er diaré, hodepine, magesmerter, kvalme og eventuelt feber. Diareen kan i sjeldne tilfeller være langvarig og alvorlig.

Hvert år blir det meldt om mellom 900 og 1.300 sykdomstilfeller til Folkehelseinstituttet. De fleste blir smittet i utlandet.

Artikkeltags