«Will you catch me if I fall?» Det spørsmålet blir stilt i helt konkrete tillitsøvelser, der du slipper deg ned i armene til andre. Eller i overført betydning: Tar du meg imot hvis jeg viser hvem jeg egentlig er? Tåler du hele meg, selv om jeg er ødelagt? Er jeg verdt nok, selv i mine mest sårbare, stygge og skamfulle øyeblikk. Er jeg verdt å bli tatt imot?

Jeg tror at tillit handler om å ta et valg. For det går ikke an å få svar på alle mulige utfall, det går ikke an å beskytte seg mot alle svik, avvisninger eller skuffelser livet potensielt vil gi deg.

Velge å tro

Til syvende og sist handler det om å velge å tro. Tro at bakken holder deg oppe, tro at du er verdt å bli tatt imot. Eller leve i den tro at det finnes noe godt der ute, noe større, noe som beskytter og tar deg imot.

Thomas, tvileren, er det en disippel som blir kalt. Han trodde ikke at Jesus hadde stått opp før han fikk kjenne de fysiske sårene til mannen de sa var Jesus.

Dessverre kan ikke vi, som Thomas, få svar på om Jesus virkelig var Guds sønn. At alt han sa om at det er verdt å kjempe for at alle er like mye verdt, at alle kan tåles og elskes. At gjennom å gi de fattige og utsatte prioritet, blir alle prioritert. Det er et valg å tro.

Vil prege livet ditt

Hva om det er sant? Velger du å tro at du er verdt å bli tatt imot, og i tillegg at alle andre også er verdt det – det vil helt klart prege hvordan du lever livet ditt.

Hva om døden viser at det jeg trodde var helt feil. Hva om det er som i boka «Harry Potter og fangen fra Azkaban». Der Harry håper og tror at pappaen hans skal sende en verge-formel for å redde han fra å dø, men innser til slutt at det er ingen som redder ham, og ender opp med å bruke verge-formelen selv.

Eller med andre ord: Hva om det kun er troen på at det finnes en god Gud som holder meg oppe, og at det ikke finnes noe utenfor meg selv.

Jo, hvis det var sånn var vel hele troen og livet en bløff, og kampen om det gode vært helt meningsløst?

Nei, jeg vil heller velge å tro på at jeg blir tatt imot, enn å aldri våge å ta sjansen.