Gå til sidens hovedinnhold

Helgerud-elever på skattejakt i kulturarven: – Uterommet gir oss mange muligheter

Ringerike kulturskole har gått over til digital undervisning. Men elevene på KULTURMIX på Helgerud skole har flyttet undervisningen utendørs!

Innsendt

– Uterommet gir oss mange muligheter for lek og fysisk utfoldelse. Det gir mestring og glede, og stimulerer fantasien og kreativiteten. Undervisning ute gjør det også lettere å holde avstand til hverandre, forteller teaterlærer Marie Gåsvik.

Det er vår i lufta, og elevene på Kulturmix på Helgerud skole har tatt på seg joggeskoene og løper ut i skolegården.

Gammeldagse uteleker

Der møter de teaterlærer Marie Gåsvik, som har planlagt en liten skattejakt i kulturarven. Skatten er skinnende mynt. Og tema for aktivitetene i dag er gode, gamle uteleker! Elevene skal i dag lære å «kaste på stikka».

Å kaste på stikka var en velkjent våraktivitet som var veldig populær i etterkrigstiden. Spesielt for gutter. Den beste mynten å spille med var femøringen av kobber, som var akkurat passe tung. Og om en ikke hadde mynter å spille med, kunne en lage «mynter» av for eksempel en bruskork som ble banket flat.

Det fantes flere sett av regler, avhengig av underlaget og målet. En kunne kaste myntene mot en stikke, mot en strek, mot en sirkel eller mot en vegg. Den som til slutt lå nærmest målet, vinner. Og da gjensto den spennende romlinga, det vil si å riste myntene i lukkede never og slippe dem ned på bakken etter først å ha valgt om en ville ha korn eller mynt.

Støvelkast

Elevene på KULTURMIX kom og hentet fem kronestykker hver, før de stilte seg opp på rekke bak kastestreken.
Hver elev kastet i tur og orden kronestykkene mot målet etter tur. Alle fulgte spent med da «skatten» skulle fordeles. Men gevinsten måtte dessverre leveres tilbake til lærer da timen var over.

Elevene fikk også en innføring i støvelkast. En konkurranse med mange varianter. Selve teknikken med å svinge støvelen mellom knærne og over ryggen med alle kreftene man har var nok litt vanskelig.

Det endte med at den ene støvelen havnet på taket på skolebygningen!

– Dette var gøy, uttrykte flere av elevene.

Vi kommer til å fortsette med UteKulturSkole i ukene som kommer. Så lenge været og omstendighetene tilsier det, avslutter Marie Gåsvik.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.