Målet med de nye emojiene for 2019 var å inkludere flere typer mennesker, og tabulagte ting og temaer – slik som for eksempel mensen. For selv om det er helt naturlig og noe de aller fleste kvinner går igjennom, er det fortsatt et litt tabu tema.

Derfor tok organisasjonen Plan, som blant annet jobber for barns rett til helsetjenester og skolegang, initiativ til å lage en «mens-emoji».

Generalsekretær i Plan International Norge, Kari Helene Partapuoli, forteller om tilfeller hvor jenter mister skolegangen grunnet mensen. At dette skjer rundt om i verden er rett og slett tragisk, for mensen er jo absolutt ikke noe rart eller uvanlig.

Men vi må gå et par år tilbake for å komme til begynnelsen av denne ideen. Det ble nemlig laget en slags avstemning for hvordan folket ønsket at den nye mensen-emojien skulle se ut. Da var det en truse-emoji med noen bloddråper på som vant, og det vil jeg si er fair.

En truse med blod viser ganske tydelig hva emojien skal forestille, som i dette tilfellet var mensen.

Allikevel var det ikke denne som skal ende opp på alles tastaturer, men simpelthen en emoji som viser en enslig liten bloddråpe, uten noe annet.

Jeg tror få vil skjønne at den egentlig skal «representere» mensen, med mindre de blir fortalt det. Ja, denne emojien kan derfor brukes til andre ting også. Men det var ikke det som var formålet når Plan satte i gang initiativet. Dette viser bare nok en gang hvor tabulagt temaet er.

Ideen og engasjementet til Plan var veldig bra, og det var kult at brukerne selv kunne stemme over hvilken emoji de synes representerte mensen bra nok. Derfor er det også ekstra kjipt at det ikke er den som til slutt ender opp på tastaturet vårt. Det vi har fått er en blod-emoji, som KAN ha noe med mensen å gjøre. På lik linje som den kan brukes hvis du tryna på sykkel og fikk et blodig kne.

Allikevel er det fint at vi endelig kommer oss litt framover, selv om det tas veldig, veldig små babyskritt.

Dette viser at vi fortsatt har en lang vei å gå, og at engasjement for slike saker behøves. Ideen til Plan var bra, men det var teit at den ikke slo helt igjennom, som for øvrig ikke var deres skyld.

Dom:

Var heit, ble teit

LES OGSÅ: