Sentralen har gjort beregningene ut ifra et styrketall for hvert lag, og det tas hensyn til hjemmebanefordel. Ifølge sjefsforskerne Anders Lølands og Magne Aldrins modell er Hønefoss og Nest-Sotra de to dårligste lagene i divisjonen.

Høstsesongen er spilt 10.000 ganger på en datamaskin, og tabellen settes opp like mange ganger. Antall ganger Hønefoss havner på en bestemt plassering, danner grunnlaget for hvor sannsynlig klubben vil havne der til slutt.

Datamaskinen til Norsk Regnesentral mener altså at Hønefoss, Levanger og Nest-Sotra har dårligst odds for å overleve. Eller som det står i forskernes sannsynlighetsberegning:

«Nest-Sotra ligger dårligst an både fordi laget ligger sist på tabellen og fordi modellen anser det som det dårligste laget sammen med Hønefoss, men det er fortsatt et 12% håp!».

Kanskje er det ikke overraskende at datamaskinen mener kvalifisering og sikker opprykksplass er som utopi å regne, med en fattig prosents sannsynlighet for kvalik, og mindre enn 0,1 prosent sannsynlighet for opprykk.

Da har regnesentralen vesentlig mer tro på Sogndal som har 90 prosent sannsynlighet for å rykke rett opp. Deretter følger Sandnes Ulf (45,7 prosent), Hødd (18,1 prosent), Brann (17,1 prosent), Jerv (6,8 prosent) og Bryne (6,4 prosent).

Hønefoss har tatt sommerferie på nest sisteplass med bare 12 poeng på de første 15 kampene. Det er seks poeng opp til trygg grunn.