Gå til sidens hovedinnhold

Har du tro på at du er i stand til å mestre? | Jan Egil Lyng

Artikkelen er over 1 år gammel

Hvordan takler du motgang?

Noe å tenke på Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Vi opplever alle fra tid til annen utfordringer som kan oppleves som motgang. Hvordan vi takler disse opplevelsene, har en klar sammenheng med vår mestringstro. Et begrep som kan beskrives slik:

Har du tro på at du er i stand til å mestre og løse utfordringen du står overfor, har du mye større pågangsmot og motivasjon, og sjansen for at du faktisk takler motgangen på en bedre måte enn du ellers ville gjort, er mye større.

Hvorfor skulle du ønske å bruke krefter på noe du er sikker på at du ikke vil klare?

Dette er belyst i et vitenskapelig forsøk som jeg har lest om.

Man lot kvinner og menn konkurrere om å holde ut en fysisk anstrengende øvelse som menn har bedre forutsetninger for enn kvinner. Deltakerne så ikke hverandre. Når kvinner ble fortalt at de kjempet mot personer med handikap og mennene at de kjempet mot veltrente personer, så vant kvinnene, til tross for at de i utgangspunktet var underlegne.
Mestringstroen var avgjørende! Mennene tapte fordi de ikke trodde de kunne vinne. Hvorfor skulle de da anstrenge seg?

Det er i mitt hode ingen tvil om at dette henger sammen med det jeg tidligere har skrevet en del om: Selvfølelse. En person med god selvfølelse er trygg på seg selv og har tro (mestringstro) på at han/hun kan takle de utfordringer og den motgang man møter.

Kjernen i det jeg forsøker å si her, er at om du har en dårlig selvfølelse, vil du ved å jobbe for å gjøre den bedre, skaffe deg selv et bedre utgangspunkt for å kunne mestre de utfordringer og den motgang som kan komme i livet ditt.

En god start på din innsats for å forbedre din selvfølelse, kan være å lese bøkene til Mia Törnblom om selvfølelse. Hun vet hva det handler om. Hun har selv vært en rusmisbruker og har jobbet seg opp til å bli en av Sveriges mest populære coacher og foredragsholdere og vet at det hun anbefaler virker.

Kanskje føler du at du etter å ha lest bøkene, at det fortsatt butter imot? Søk ekstern hjelp! Det finnes flere her i distriktet som kan hjelpe deg.

Vi møter alle utfordringer og motgang en eller annen gang i livet, og du gjør deg selv en stor tjeneste ved å skaffe deg mestringstro – tro på at du kan håndtere det som måtte komme.

Kommentarer til denne saken