Gå til sidens hovedinnhold

Har du konstant dårlig samvittighet? | Bjørn Harald Blaker

Artikkelen er over 2 år gammel

– Én ting er hva som er sunt for oss, men denne rapporten handler om hva kloden tåler. Vi klarer det, men det blir en totalomveltning for oss som er glad i kjøtt, skriver redaktør Bjørn Harald Blaker.

Leder Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Flyr du tur-retur Thailand, må du kutte den ukentlige kjøttmiddagen de neste 18 årene for å balansere klimaregnskapet. Det er ikke et tenkt regnestykke. Det er realiteten, ifølge faktisk.no. (Ekstern lenke)

Vi er mange, ja kanskje gjelder det de fleste, som har tatt inn over oss at å gjøre noe med klimautfordringene til kloden vår er noe vi alle må bidra til. Vi tenker oss om to ganger før vi kjøper en plastpose. Stadig flere kjøper elbil. Vi tenker mer på hva vi kjøper i matbutikken. Vi er bevisste på både emballasje og høyt kjøttkonsum. Det siste hører vi jo er en utfordring for både miljøet og for kroppen. Men, er det nok?

Nylig fikk vi nyheten om at kjøttforbruket må dramatisk ned for at matforbruket vårt skal bli bærekraftig. Det handler om at om 30 år vil vi være ti milliarder mennesker på kloden. Da kan vi ikke spise det vi gjør i dag. En rapport fra 37 verdensledende forskere konkluderer i en EAT Lancet-rapport at vi må dreie matforbruket fra kjøtt til grønt. Det er rom for én fiskemiddag i uken, og kjøttmiddag to ganger i måneden. Ja, i måneden.

Én ting er hva som er sunt for oss, men denne rapporten handler om hva kloden tåler. Vi klarer det, men det blir en totalomveltning for oss som er glad i kjøtt.

Samtidig får vi altså regnestykket som snur opp ned på enda mer i livet: Ferien. Vi er glade i sol, varme og sørligere strøk. Stadig flere har råd til å ta turen også. Vi vet det forurenser å fly, men vi tenker at flyet går enten vi er med eller ikke, så hvorfor skal ikke vi reise til Syden? Vel: En tur til Thailand forurenser altså så mye at vi må avstå fra en ukentlig kjøttkakemiddag i 18 år.

Bjørn Harald Blaker

Redaktør og daglig leder i Ringerikes Blad.

Den konstant dårlige samvittigheten for fotavtrykket vi etterlater oss på jorden gjør noe med oss. Tenker vi på hvilken jord vi etterlater til våre barn er det noe som rokker ved både mestringsfølelse og stolthet.

Heller enn å spille på dårlig samvittighet, gjennom å snakke om «kan, må og bør», er tiden moden for å gjøre noe med rammebetingelsene og de praktiske løsningene. Tilrettelegging og tvang må til. Begynn der det monner. Styr unna marginalforbedringene. De små endringene kommer uansett automatisk når de store skaper endring.

Svært lite godt har noen gang kommet ut av manglende mestringsfølelse og dårlig samvittighet.

Vi trenger politikere som sikrer et godt beslutningsgrunnlag, og som har mot og vilje til å omgjøre dette til faktisk endring. Vi trenger hjelp til å bygge mestringsfølelse på de riktige områdene, ikke konstant dårlig samvittighet.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.