Gå til sidens hovedinnhold

Hans-Petter og Senterpartiet fosser fram i Ringerike: Kan bli rødgrønt styre

Artikkelen er over 2 år gammel

Senterpartiet er den store valgvinneren når forhåndsstemmene i Ringerike er talt opp. Partiet passerer Høyre og er ikke langt bak Arbeiderpartiet.

Dermed kan det bli vanskelig å komme utenom Senterpartiet når postene skal fordeles. Senterpartiet har fått hele 22,5 prosent av forhåndsstemmene noe som vil øke deres kommunestyregruppe fra fire til ti dersom dette resultatet vil stå seg kvelden ut.

Følg valgresultatet utover kvelden i grafene nederst i artikkelen!

Blir valgresultatet likt forhåndsstemmene er det mulig med et knapt flertall for flertallskameratene (Ap, H, V og KrF). Men det er også mulig med et litt klarere flertall for et rødgrønt samarbeid mellom Arbeiderpartiet, Senterpartiet og SV.

Ap og Høyre tilbake

Arbeiderpartiet er fortsatt størst i Ringerike, men går kraftig tilbake. De får bare 26,8 prosent av forhåndsstemmene, en nedgang fra 39,5 prosent. Partiet ligger dermed an til å få 11 mandater, noe som er seks færre enn i dag.

Høyre har heller ikke grunn til å smile bredt. De er degradert til tredje største parti med 20 prosent av forhåndsstemmene. Det gir partiet ni mandater, to færre enn i dag.

Forhåndsstemmene i Ringerike:

Arbeiderpartiet: 26,8 prosent.

SV: 6,1 prosent.

Rødt: 4,3 prosent.

Senterpartiet: 22,5 prosent.

KrF: 1,9 prosent.

MDG: 4,8 prosent.

Venstre: 2,7 prosent.

Høyre: 20,0 prosent.

Frp: 10,0 prosent.

Liberalistene: 0,9 prosent.

Blanke: 1,2 prosent.

Antall avgitte forhåndsstemmer: 6.466 avgitte stemmer.

Det gir denne mandatfordelingen: Ap: 11, SV: 3, Rødt: 2, Sp: 10, KrF: 1, MDG: 2, V: 1, H: 9 og Frp: 4.

Kanskje kan sakene om Hønefoss skole og byplanen ha gitt negative utslag for de vanligvis to største partiene.

De to mindre partiene i flertallskonstellasjonen, Venstre og KrF, får henholdsvis 2,7 prosent og 1,9 prosent. Venstre går dermed ned fra til to til en representant. Kristelig Folkeparti beholder sin ene.

Rødgrønt flertall

Den rødgrønne siden i kommunestyret har også grunn til å være fornøyd basert på forhåndsstemmene.

SV går betydelig fram og har fått 6,1 prosent av forhåndsstemmene. Det gir tre mandater mot to i dag. Dermed har Arbeiderpartiet, Senterpartiet og SV til sammen 24 mandater. Det kreves 22 representanter for å få flertall. Det betyr også at vi kan få en koalisjon av de tre partiene, som ikke er avhengig av Rødt og Miljøpartiet De Grønne (MDG).

Men også begge de to sistnevnte partiene går fram. MDG oppnår 4,8 prosent og øker fra en til to mandater. Rødt har fått 4,3 prosent av forhåndsstemmene og kommer inn med to representanter dersom disse resultatene står seg.

Kommentarer til denne saken