Gå til sidens hovedinnhold

Han som ser

Artikkelen er over 1 år gammel
Innsendt

«…de kunne ikke komme fram til ham på grunn av trengselen,» står det om samlingen rundt Jesus i Kapernaum i helgens tekst. Slik var det også i Norge i tider med vekkelser hvor folk strømte til kirker og bedehus for å høre ord fra Jesus. Slik er det ikke lenger her i landet. Men fremdeles høres Jesu ord i kirker og forsamlingshus, uke etter uke.

Det kan nok hende at vi prester og predikanter ikke alltid taler med samme myndighet og livsnærhet som Jesus hadde. Men jeg er ikke klar til å ta hele skylden for svinnende gudstro i Norge og på Ringerike! Vi er blitt så selvbevisste her på berget. Olja har gjort oss rike. Velferdsstaten tar omsorg for oss fra vugge til grav, omtrent. Teknologien og vitenskapen har løst mange av utfordringene tidligere tider stod overfor.

Likevel sliter vi. Både unge og voksne rammes av psykiske plager og sykdom. Ensomhet er et problem i et samfunn som har flere måter å kommunisere på enn noen generasjon før oss. Så vi kunne ha god bruk for venner av typen vi møter i Jesusfortellingen denne uken. De gikk til ytterste anstrengelser for å hjelpe sin venn som de så slet. Den beste hjelpen de kunne tenke seg, var å bringe ham til Jesus.

De lyktes! Riktignok gjennom utradisjonelle metoder og anstrengelser. Men vennen deres møtte Jesus. Jesus så umiddelbart forbi mannens fysiske sykdom og til hva som virkelig plaget ham, skyld og skam. Vi vet ikke for hva. Det står heller ikke at vennene visste om den siden av vennens plager. De så bare det utvendige. Sånn er det fremdeles. Vi overser alt for ofte at bak fasadene er det større ting som foregår enn det vi kan se og ta på. Da er det godt å kunne vise til Jesus. Til ham kan vi dele det vi ikke våger å si til et medmenneske. Selv om det kanskje synes vanskelig å nå fram til ham, er han tilgjengelig fortsatt. Men kanskje trenger du hjelp av en venn. Eller prest, til og med! Eller kanskje er du selv den vennen som kan hjelpe en venn som sliter.

Kommentarer til denne saken