– Flere av barna hadde aldri prøvd å sykle før, nå spør de etter syklene hver dag, sier Marius Blytt, pedagogisk leder ved Lilla Base i Eikli barnehage.

De sa ja med en gang de fikk tilbud om «sykkelskole» av HOPP Ringerike, som står for helsefremmende oppvekst. Prosjektleder for HOPP, Lene Carine Vik, har sammen med kommunens sykkelkoordinator, Tom- Erik Bakkely Aasheim, satt i gang «sykkelskolen» som er et sykkel- og språkopplæringsprogram. «Sykkelskolen» er utarbeidet av Oslo kommune og ligger åpent på nett. I første omgang er dette et tilbud til de kommunale barnehagene der de får låne sykler og tilhørende utstyr av BUA Ringerike.

Mestring

Eikli barnehage har ikke angret på at de takket ja til tilbudet. De opplever masse mestringsglede og ser en tydelig dominoeffekt. Når en begynner, følger de andre etter og vil få til det samme. Barna som bruker balansesykler, ser på dem som sykler og vil prøve det. De strekker seg etter hverandre. Flere har på kort tid lært seg å sykle, og det bare på noen dager.

– Gleden var stor blant både barn og voksne allerede første dag. Vi jublet da de bare etter få timer mestret å sykle, sier Blytt.

Med sykkelskolen lærer de å utfordre seg selv. De får motorisk utfordring, lærer å se framover og forholde seg til andre i trafikken. Dette er en veldig god forberedelse til skolestart med tanke på trafikkforståelse. Barna lærer seg også flere trafikkskilt og hva man skal gjøre i for eksempel en fotgjengerovergang. Fremover skal barna blant annet lære mer om samarbeid ved å sammen vedlikeholde og vaske syklene.

Gratis utlån

Sykkelskolen er gjort mulig gjennom et samarbeid mellom BUA Ringerike og HOPP Ringerike. Hos BUA Ringerike kan alle låne utstyr til sport og friluftsliv helt gratis. BUA drives av Ringerike Frivilligsentral og deres frivillige i samarbeid med kommunens folkehelsekoordinator. Midler fra Bufdir har gjort innkjøpene til sykkelskolen mulig og HOPP har sørget for koordinering av opplegget inn mot barnehagene.

– Det er flott å se «sykkelskolen» i praksis og hvor stor betydning den har for barna. Dette bidrar godt til deres utvikling og læring. Vi er svært glade for at barnehagen benytter seg av tilbudet, og jeg er imponert over hvordan Eikli barnehage har lagt til rette for gjennomføringen, sier Lene Carine Vik fra HOPP.

– Vi håper flest mulig barnehager benytter seg av «sykkelskolen» og at publikum ellers benytter seg av BUA Ringerike, sier Trude Nereng fra Ringerike Frivilligsentral og BUA.