Glede i koronaens tid | Arnt Sæther

RYGGRAD: - Når livet nå er vanskelig, må vi bygge en ryggrad så vi kan stå i det livet vi får, skriver Arnt Sæther.

RYGGRAD: - Når livet nå er vanskelig, må vi bygge en ryggrad så vi kan stå i det livet vi får, skriver Arnt Sæther. Foto:

Av

- Vi misforstår og tror at et problemfritt og lett liv er et godt liv. Det er feil. Livet er vanskelig, skriver Arnt Sæther.

DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Depresjon, angst, frustrasjon og ensomhet er opp i disse tider. Noen har for lite å gjøre, og noen har for mye å gjøre.

Parforhold går hverandre på nervene og single går på veggene. Hvor verden er på vei hen kan man lure på når man leser om hva som skjer der ute.

Det nærmest spys ut triks om hvordan man skal klare å holde ut hjemmekontor, håndtere angsten, holde kroppen i form, håndtere barna, gjøre det riktige, samtidig med at det kastes nye mulige kriser i ansiktet vårt, om forestående borgerkriger, at julen står i fare, samt at klimaet går til helvete.

Se på det på en annen måte

Til deg som synes det er mye nå og tungt nå, har jeg bare lyst til å tilby litt lindring. Du trenger ikke gjøre så mye, eller følge 3, 7 eller 9 triks for å komme gjennom koronaen. Noen ganger kan det være nyttig å ikke gjøre noe. Bare se på det hele på en annen måte.

Når bare koronaen er over skal alt bli bra igjen, er det fort å tenke. Det er ikke så sikkert. Før koronaen, visste vi ikke at den fantes, men vi hadde mengder av ting vi var ulykkelige for da også.

Vi misforstår og tror at et problemfritt og lett liv er et godt liv. Det er feil. Livet er vanskelig. Livet har alltid vært vanskelig og kommer alltid til å være det.

Det er ikke lett å være ungdom, det er ikke lett å være forelder, det er ikke lett å bli gammel, forretningsdriver, rik, fattig - fyll inn med det som er vanskelig. Nei hvem pokker har sagt at det skal være det?!? Hvor er den lappen som kom med fostervannet «Velkommen til jorden! Her er det lett å leve!»?

Bygge ryggrad

Når livet nå er vanskelig må vi bygge en ryggrad så vi kan stå i det livet vi får, og ikke vente på at livet blir lett så vi klarer å stå i det. Livet spør oss ikke om vi vil ha korona. Livet bare gjør det. Punktum. Spørsmålet blir da: «Hva gjør jeg nå? Hvordan forholder jeg meg til det livet jeg blir gitt»?

Vi er alle redde. Vi er redde for forskjellige ting; for korona, klima, ungene våre, økonomien, fremtiden, men felles for oss alle er; at vi er redde. Redsel eller frykt er en følelse.

Følelser er noe vi bærer inni oss. Korona og klima er utenfor for oss. Vi må vaske hender, holde avstand, og få ned co2 avtrykket vårt, men frykten vår må vi håndtere inni oss. Du kan ikke vaske bort frykt med antibac.

Frykt er en vakker følelse på lik linje med alle de andre følelsene vi har. Den er veldig fin å ha når vi møter en bjørn i skogen eller når vi står på kanten av et stup.

Samtidig er den ganske ubrukelig når vi sitter hjemme helt alene og er redde for korona. Da driver den gleden på dør.

LES OGSÅ: Korona-dødsfall i Ringerike: – Det er trist

Frykten kan vi få kontroll

Og der gjør vi kardinalfeilen Vi kikker på koronaen og ikke på frykten. Koronaen får de fleste av oss ikke gjort noe med, men frykten kan vi få gjort noe med.

Frykten kan vi få kontroll over, for den er i oss, men koronaen må vi vente til andre, eller det utenfor oss, får kontroll på. Vi gir med andre ord bort kontrollen vår der hvor vi har kontroll, og så prøver vi å få kontroll på det vi ikke har kontroll på. Da stiger frykten, for vi prøver hardere og hardere på noe som er umulig.

Når jeg skriver at frykt er en vakker følelse så mener jeg ikke at den er behagelig, men at den har sin funksjon, og det er vakkert. Følelser varsler behov, sier John Berglund.

Når vi føler sult, varsler det behovet for mat. Tørst behovet for vann. Sorg behovet for trøst, og frykt varsler behovet for trygghet og omsorg. Når vi er redde og føler frykt, og får omsorg eller blir trygget, da stilner frykten. Når frykten stilner, pipler gleden frem.

Gi deg selv litt selv-omsorg. Ikke pisk deg selv fordi du er et menneske og har følelser som alle andre. Gi deg selv litt varme. Slack. Du er nok. Det er ok å være redd. Vær klar over at det bare er en følelse. En uunngåelig bevegelse i sinnet ditt, som varsler et ønske om omsorg.

Krever noe av oss alle

Koronaen krever noe av oss alle. Noen bedrifter må stenge og nedbemanne. Noen må omstille seg og jobbe som bare rakkeren. Unge må i hjemmeundervisning og lærere må lære seg nye undervisningsformer. INGEN har ikke blitt påvirket av korona-pandemien. Jeg er lei av Corona nå skrev en leder til meg.

Det skjønner jeg godt. Det er bare den detaljen at koronaen driter i det.

Og har du en bedrift, så gjør så godt du kan. Og går du konkurs, så gjør så godt du kan. Og har du en familie, så gjør så godt du kan. Og er du alene, så gjør så godt du kan.

Og er du permittert, så gjør så godt du kan. Og er du syk, så gjør så godt du kan. For mer enn det får du uansett ikke gjort.

Så da, her er min lindrende konklusjon. Rett deg opp og stå midt i dritten. Pust. Gjør det som livet ditt krever av deg nå. Vær redd, det er ryddig og greit.

Vi vet ikke hvordan det går, men inntil da skal vi leve!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.