Gå til sidens hovedinnhold

Gjør Hønefoss rausere og vennligere – til et sted folk ønsker å flytte

Artikkelen er over 1 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.


Undertegnede har samlet innlegg og meninger fra siste året.

Utgangspunktet er Ringerikes Blads tidligere sjefredaktør som skrev meget treffende i fjor (7/2/19): Det handler om folk – ikke byplan. Folk som trives, som møtes og gjør ting sammen, bygger patriotisme, bevissthet og optimisme.

Det handler om folk – ikke byplan

Artikkelen er et skoleeksempel for politikere, Ringerikes Blad og hver og en av oss til etterfølgelse. Han viser til Hamar som i løpet av 20 år snudde fraflytting til vekst, og pessimisme til optimisme grunnet en enestående ordfører.

Så videre: Audun Ragnvald Sætren har et betimelig innlegg 4. april: Om å ergre seg over bagateller – jeg er så hjertens enig! Han skriver videre: Bruk ikke krefter (irriter deg) over saker man likevel IKKE kan gjøre noe med.

På avisens bakside sutres det ikke sjelden over småtterier – en slags terapiside – eller hva? Anonyme innlegg burde bare unntaksvis tillates? Syting avler bare ny syting og spiralen går nedover

Næringslivsutvikling

Videre leser vi 31/1/19: blant framtidsrettede norske byer ligger Hønefoss på 58. plass av 71 norske byer hva næringslivsutvikling angår, men det går rett til værs erklærer en positivt innstilt foredragsholder på Kooperativen. Vel og bra.

Dessverre er jeg redd corona og permitteringer i dets kjølvann gjør det krevende å reise kjerringa på kort sikt- uten at sorgene skal tas på forskudd.

Enn videre Ringerikes Blads leserundersøkelse 1/4/19 hvor kvinne (31-45 år) sier: Jeg er innflytter, men det er vanskelig å bli kjent med folk i Hønefoss. Vurderer å flytte tilbake dit jeg bodde før fordi folk ikke er imøtekommende.

Les også

Det handler om folk – ikke byplan

Dårlig reklame for byen? 15/5/19 intervjues byplansjef Inger Kammerud: Inger frykter forsinket byplan.

Andre byer blir mer attraktive enn Hønefoss om ikke byplanen vedtas raskt. Er vedtatt byplan og ødeleggende høyhus på Tippen nok til at «halve Oslo» vil flytte hit? Mange foretrekker heller kystnære områder som Drammen. Drøbak, Moss, Holmestrand og Horten enn innlandet?

Trafikkforholdene

12/11/19 har Jim Gallagner følgende innlegg om trafikken gjennom byen:

Det er ikke en kjeft som vil flytte til Hønefoss om ikke kommunen snarest får gjort noe med alle bilene + kjøremønsteret og bilistenes oppførsel.

Han sier også med snert: Legg dere (politikere og andre) i selen og jobb med hønefosstrafikken i stedet for høyhus og luftslott i sentrum. Det er så sant som det er sagt.

22/11/19 spørres Terje Andersen: Hvorvidt ringerikinger er rause, inkluderende og tolerante nok? Er vi entusiastiske og bypatriotiske?

Bergensere er bypatrioter på sin hals, nordlendinger er kjent for sin åpenhet og direkthet, men alltid gjestfrie. Noe å strebe etter – eller hva?

Videre pekte han på lav valgdeltakelse og TV-innsamlinger hvor Ringerike ligger lavt på statistikken (Ringerike: kr 40, Utsira kr 312 pr. innbygger).

Videre sier han: Det gjelder å skape et godt samfunn de fleste ønsker å tilhøre og hvortil mennesker ønsker å flytte, fordi kommunen er attraktiv. Han hevdet også: manglende raushet og toleranse kan bli et hinder for økt innbyggerantall.

Beliggenhet

Vi har en unik beliggenhet» skrev Frode S. Hagen 12. februar, men er det grunn nok til at folk vil flytte til Hønefoss? Andre byer har også det? Passende boliger og vakker natur er selvsagt kjempefint, men neppe tilstrekkelig.

Personangrep: Videre tar jeg med Ringerikes Blads forside 10. mars om at FAU-lederen slutter etter personangrep og sjikane. Trist og alvorlig i et demokrati hvor vi trenger ildsjeler som ham. Uten at jeg kjenner sakens detaljer, burde han heller vært hedret for innsatsen!

I avisen leser vi også om hersketeknikker. Om det er den ene eller andre som hersker er ikke viktig; ta ballen og ikke mannen/kvinnen! Bidra heller til god og konstruktiv debattkultur. Politikerne har et særlig ansvar!

Videre oversvømmes Hønefoss av dop ifølge en polititjenestemann, og hva med hunder som bites til døde! Endog førstesidestoff i avisen. Sier dette noe om holdninger? Likeså sutring om hundemøkk i gater og parker, selvsagt uønsket.

Hvorfor er ovennevnte nok til at mennesker vil flytte til Hønefoss?

Vennlighet

Til slutt en setning fra Kong Haralds nyttårstale for et par år siden hvor Kongen manet til mer vennlighet. Litt folkeskikk og høflighet går heller aldri av moten, tilføyer undertegnede.

Poenget med å gjengi ovennevnte er at hønefossinger burde kunne etterstrebe litt mer vennlighet og inkludering – dersom ønsket er å tiltrekke flere innbyggere. Klarer vi litt av dette, vil det ryktes hvor enestående, trivelig og imøtekommende Hønefoss er – dessuten attraktive boliger!

Til slutt utfordres Ringerikes Blads nye sjefredaktør å fokusere mer på det positive som tross alt skjer i kommunen. Positive saker smitter. Politikerne og alle vi andre må også bidra.

P.S. Avisa Valdres er et eksempel til etterfølgelse hva angår positive innslag: Små soler (hestehov – min tilføyelse) smiler i grøftekanten. Plutselig er de her igjen. Håkon (4 år) ble traktoreier i ung alder, fordi far bygget en ekte traktor som hobbyprosjekt, og Det gleder mitt hjerte alt det som har skjedd på veisektoren i Valdres disse årene. Alltid er avisen en glede å lese.

Kommentarer til denne saken