Han er prosjektleder for uteområdene i Fossen Utvikling AS, selskapet som utvikler boligområdet Tanberghøgda sør i Hønefoss. Pedersen har ansvar for uteområdene.

Geitene som får få uker siden ble satt ut for å beite ned området, eies av ådølingene Lisa og Bjarne Olsen Høyås. (se video nederst i artikkelen)

LES OGSÅ: Nå er geitene sluppet løs i Hønefoss: Se video!

Ble funnet av turgåer

En elektronisk, app-styrt inngjerdingsløsning hjelper eierne å holde oversikten over dyrene til enhver tid.

– Jeg ble oppringt av en turgåer som fant det skadde dyret. Senere skulle det vise at appen hadde varslet om urolige dyr på det aktuelle tidspunktet vi tror at hendelsen fant sted, sier Pedersen.


Han forklarer «urolighetene» med høy aktivitet i varslingsappen, og at det plutselig ble stille.

– Vi mistenker at en hundeeier har mistet kontrollen på hunden sin, og at eieren plutselig har klart å få kontroll, sier Pedersen.

– Kan det være andre årsaker?

– Ingen har meldt at de så selve hendelsen, så vi kan ikke med hundre prosent sikkerhet si at skadene er forårsaket av en hund. Men ut fra hva vi vet i appen som styrer flokken, og erfaringer som eierne av geitene har med rev fra tidligere, så er det mye som tyder på at det er en hund som står bak, sier han.

– Vet ikke om den overlever

Nå er killingen tatt hjem til gården i Ådal for pleie. Resten av flokken på 10 voksne dyr og 22 killinger er uskadd.

– Vi vet foreløpig ikke om den skadde killingen vil overleve skadene. Det avhenger av hvordan betennelsen i såret utvikler seg, sier Pedersen.


Husk båndtvang!

Hendelsen gjør at Tom Pedersen minner om den lovfestede båndtvangen, og viser til skiltene som er montert opp i området.

– Etter hvert er det mange som ferdes i de nye stiene i Tanberghøgda. Vi har satt opp skilt om både beitedyr og båndtvang, men jeg tror noen kan trenge en påminner, sier han.

– Dyr som beiter med bruk av elektronisk gjerde blir stadig mer utbredt. Da må båndtvangen respekteres, for å unngå slike hendelser som vi opplevde i helgen, sier han.

Se video fra geiteslippet: