Elenor Martinsen og Åsmund Bergwitz innså i 2016 at det ble for vanskelig å drive Hole Art Center videre.

Da ble Elinor rammet av den verste kjærlighetssorgen noensinne.

– Hole Art Center var drømmen min, livsverket mitt og barnet mitt. Det tok et helt år før vi fikk solgt huset, noe jeg egentlig er glad for. Jeg fikk tid til å forberede meg. Jeg ville jo egentlig fortsette, men det ble for lite inntjening og altfor høye utgifter.

– Jeg hadde det ikke bra på den tiden og motløsheten tok overhånd. Det var en stor sorg, en kjærlighetssorg, forteller Elenor, som i tillegg var fullstendig utbrent.

Uventet redning

Så kom telefonen fra uventet hold. Det snudde opp ned på alt. I dag ser hun på akkurat den samtalen som redningen.

– Thomas Klevjer ringte meg og lurte på om jeg ville inngå et samarbeid med Galleri Klevjer. Jeg kjente Thomas godt fra før. Vi var på sett og vis konkurrenter, selv om vi hadde helt forskjellige kunstnere representert i galleriet.

LES OGSÅ: Alle gode ting er tre hos Thomas Klevjer: Nå kommer Per Spook igjen

– Når livet ser ut som verst, dukker gjerne redningen opp fra der en minst aner det. Jeg fikk umiddelbart nytt mot. Skulle jeg startet helt på nytt, helt alene, tror jeg det ville blitt veldig vanskelig for meg, forteller Elenor.

Hun er dypt takknemlig for muligheten hun fikk. Nå leier hun tre rom hos Klevjer i fire måneder hver sommer.

 

Ble for tøft

Hole Art Center ble skapt der ideen var et samlingssted for kunstnere, bolig og galleri. Nærheten til Oslo og Bærum gjorde at de fikk mange kjente kunstnere til galleriet og bra besøkt av publikum.

Bygningen er arkitekttegnet og modernistisk, et totalt motstykke til det gamle kornlageret til Thomas Klevjer.

LES OGSÅ: Omsider er Hole artcenter solgt

Dekket bord

– Vi startet nok med for høy gjeld, som vi slet med hele veien. Og det ble tyngre og tyngre å drive huset. Løsningen med bolig, atelier og galleri i samme hus, ble også etter hvert en belastning. Vi hadde aldri fri og bodde, sov og spiste på jobben vår.

– Så for meg er det helt fantastisk da jeg mer eller mindre kom til dekket bord hos Klevjer. Alt lå til rette for meg her, sier Elenor.

Det skulle allikevel ikke gå helt problemfritt da det nærmet seg åpningen august 2017.

Alvorlig syk

Elenor ble alvorlig kreftsyk, så syk at på åpningsdagen måtte Åsmund steppe inn og holde talen hennes. Hun lå på sykehuset og ante ikke hvordan det ville gå med henne. Men det gikk bra. Behandlingen virket og i dag er Elenor kreftfri.

Det tar tid å komme seg etter cellegift. De to første sesongen hos Klevjer, måtte Elenor ha litt hjelp i galleriet. Nå klarer hun seg alene og er klar for å vise fram kunsten til Igor Lazarev.

 

Russiske Igor Lazarev er godt kjent i Norge blant kunstinteresserte. Han besøker jevnlig Norge med sin surrealistiske, eventyraktig og fargerike kunst. Gjerne med en politisk snert. Han er også kjent for sine verk der dyr og insekter blir menneskeliggjort.

Kunsten til Lazarev blir hengende fra 3. til 25. august. Så overtar Bjørnar Aaslund med sine malerier og Beate Juell med keramiske skulpturer.

Ari Behn dukker også opp i en pop opp-utstilling 24. og 25. august.

LES OGSÅ: Thomas Klevjer har vandret gatelangs i Paris med Per Spook og Odd Nerdrum

Funnet sin plass

– Jeg er der jeg vil være nå. Jeg stortrives her hos Thomas. Vi samarbeider bra og planlegger programmet sammen. Dessuten har vi lik humor, og galleriet har mye historie i veggene.

 

– Bygningen er helt annerledes enn Hole Art Center, som også er en av grunnene til at jeg trives så godt. Det er ulike tidsepoker, men begge steder har en fantastisk atmosfære, forteller Elenor.

Overskudd av salget

– Det er rart hvordan livet plutselig forandre seg. Enten den ene eller den andre veien. Og at en eneste telefon kan bety så mye. For meg ble det telefonen fra Thomas. Det ble også overskudd fra salget av Hole Art Center, så jeg kjøpte meg et lite hus i Hole.

– Der trives fantastisk godt med litt mindre forhold enn det var på Art Centeret, sier galleristen.