Eller har du et dødsønske?

Det er tydeligvis en ting som har glippet i dette stadig tilbakevendende ønsket om å få bysentra mer og mer miljøvennlige ved at sykkel skal brukes mer og mer, og det er trafikkopplæring. 

Jeg har ikke tall på alle de gangene jeg nesten har A) kjørt på en syklist som kommer susende rundt et hjørne og bare fiser rett ut i fotgjengerovergangen, og B) nesten fått en tilsvarende syklist rett i døra.

Verst av de alle; Elsyklistene.

De kommer susende i 30? km/t på fortauet i et uoversiktlig kryss og bare peiser ut i krysset. Bilister har mer eller mindre null sjanse til å få stoppet og det er bare flaks at ikke flere av disse middelaldrende menn og kvinner ligger under en bil til stadighet.

Men: Vi må begynne med barna.

Jeg har, fordi vi nå har en på barneskolen igjen, lagt merke til at de elevene som sykler til skolen, ikke stopper sykkelen og går over fotgjengerovergangen.

Dette er en farlig utvikling, for riktignok er akkurat den overgangen lysregulert, men det finnes mange andre overganger på vei til/fra skole som ikke er det, og de gjør det samme der. Jeg så senest i går en 10–11 åring nesten bli påkjørt i en ikke-regulert overgang fordi han bare svingte rett ut i overgangen syklende.

Kjære foreldre og skoler: Kjør en liten «kampanje» på dette. Vi har ingen å miste.

Kjære barneskoler: Da jeg var elev ved Eikli skole på sent 70, tidlig 80-tall så hadde man sykkelkonkurranse for elever i 5 og 6 klasse, dvs. de som begynte bli en del av trafikken. Da var det trafikkoppførsel, sykkelbehandling etc. Gjør man ikke sånt lenger bør man kanskje begynne igjen? Uten blygsel forteller jeg at jeg vant den konkurransen i 81 eller noe ... skjønt jeg ville heller blitt nr. 2 ... han vant sovepose, jeg vant skolesekk.

Kjære voksne mann og kvinne: Vær et godt forbilde og lær unger rundt deg at de må gå av sykkelen når de skal krysse vei i overgangsfelt. Husk; Neste gang kan det være du som er i bilen og havner i en uønsket situasjon.

Jada, det er tøft å være kjekkas på sykkel, men det er ikke så tøft å være dau..!

Jim Gallagher

 

Jeg skjønner at man ikke alltid gjør dette, spesielt når man er pip alene på veien, men inne i bysentrum der man ikke befinner seg på «sykkelsti» så må man rett og slett ta sine forholdsregler.

Til slutt kjære syklist, spesielt mannlige:

Kan du ikke være så snill og enten sykle på fortau eller på vei? Den hoppingen av og på ved alle kryss på grunn av lysregulering er med på å skape en masse farlige situasjoner OG er stikk i strid med hva man skal gjøre. Det å sykle på veien, få rødt lys, hoppe inn på fortau og krysse overgangsfelt i samme fart for så å hoppe ut i veien igjen på andre siden av krysset er IKKE innafor.

Takk!

LES FLERE INNLEGG: