Forutsetningen er at man tar en koronatest på grensen eller innen to dager etter ankomst.

– Vi gjør også endringer sånn at ungdommer mellom 12 og 18 år kan få kort innreisekarantene ved å dokumentere negativt testresultat i karantenetiden med PCR-test som er tatt senest tre døgn etter ankomst, sa helseminister Bent Høie (H) på regjeringens pressekonferanse onsdag ettermiddag.

– På den måten likestilles fra fredag klokken 15.00 alle under 18 år, la han til.

Da trer de nye reglene i kraft.

Utenlandsreiser fortsatt frarådet

Regjeringen fraråder fortsatt alle utenlandsreiser som ikke er strengt nødvendige. Siden 3. juni har det vært en midlertidig løsning slik at reisende ikke må på karantenehotell, men kan gjennomføre karantene hjemme hvis de er beskyttet.

Unntaket for innreisekarantene gjelder bare dem som oppfyller kriteriene som fullvaksinert eller som har gjennomgått koronavirus de siste seks månedene. Det betyr at personer som bare har fått én vaksinedose eller helt nylig fikk sin andre vaksinedose, ikke er omfattet.

Helseministeren oppfordrer alle som tror de trenger vaksinesertifikat den nærmeste tiden, til å sjekke at opplysningene som er registrert, er riktige. Dersom noe er feil, bør man ta kontakt med kommunen der man er vaksinert eller teststasjonen der man har tatt en test, for å rette opp opplysninger.

Ikke del bilde av QR-kode

Dette gjør man gjennom å logge inn på helsenorge.no og rulle ned til koronasertifikat. Høie advarte imidlertid mot å dele bilder av koronasertifikatet i sosiale medier.

– På samme måte som det ikke er lurt å legge ut bilde av pass, førerkort eller annen personsensitiv informasjon, begrunnet han det med.

Innenlands vil vi ta i bruk koronasertifikatet på trinn tre i gjenåpningen, og regjeringen vil komme tilbake til hvordan dette skal gjøres i neste uke.