Gå til sidens hovedinnhold

Ja takk til «hårete stopp-effekter» med gode intensjoner i Hønefoss – byen som våger

Artikkelen er over 3 år gammel

Målet for en offensiv by i utvikling og vekst, bør – etter min mening – være at i det folk kjører gjennom byen for aller første gang, så ser de minst to spektakulære ting som gjør at de får lyst til å stoppe opp.

Framsnakk Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Og når de først har stoppet, så oppdager de minst fire nye ting som gjør at de får lyst til å bli.

Og til slutt, så ser de helheten og kanskje til og med får lyst til å bosette seg her...

Vi er heldige!

Vi bor allerede i en region som kan skilte med full barnehagedekning, store rekreasjonsområder, milelange skiløyper, ypperlige fiskemuligheter, jaktterreng, flotte idrettsanlegg, høyskole, et sjarmerende bysentrum, gode oppvekstvilkår for barn og unge samt et sunt boligmarked – og nå «snart» også fire felts motorvei og Intercity-tilknytning med Oslo.

Framsnakk med Trude B. Hauge

Trude er en engasjert og ihuga lokalpatriot med stort hjerte for Hønefoss og Ringeriksregionen. Hun bor landlig urbant i Hønefoss sentrum, sammen med familien og hennes faste følgesvenn Dicte, en fire år gammel engelsk springer spaniel. Gjennom sin blogg Urbant landliv løfter hun fram både Ringeriksregionen og menneskene i den.

 

Sterke krefter jobber nå med bolig- og næringsutvikling. Men – vi trenger også noe helt annet...

Det snakkes varmt om å ta vare på «byens sjel». Dette er vel og bra – men jeg vil gjerne trekke det litt lengre og si forsterke «byens sjel» ved å framheve det unike. For du behøver ikke være rare bypatrioten for å skjønne at Hønefoss virkelig har sjel.

Min klare oppfatning er at byen vår trenger drahjelp av flere litt «hårete stoppeffekter».

 

Fra katastrofe til unikt

En «wow-effekt» er når du blir overrasket over noe vakkert, eller helt storartet.

Vi så det da vi fikk nye Hønefoss kirke. Åtte sider i A-magasinet er vel neppe som hverdagskost å regne, verken for Hønefoss eller for andre kirkebygg. Plutselig fikk byen vår et nasjonalt, nysgjerrig blikk vent mot oss – mot byen som våget å snu en katastrofe til noe arkitektonisk nyskapende og formidabelt.

Og det er, i hvert fall i mine øyne, akkurat det vi trenger mer av for å gjøre oss mer synlig. Hønefoss – byen som våger!

Se bildene av den nye kirken her!

Kultur-stuntet

Det levnes ingen tvil om at vårt «hellige» praktbygg er bra for byens omdømme, så vel som selvtillit.

Og nå, kun et langt fiskesprett-kast over elven, så stiger «Gledeshuset» opp fra intet; et nytt og spennende tilskudd til kulturbyen Hønefoss. Riktignok måtte en gammel laftestue tåle å bli omplassert for at vi, i framtiden, skal kunne la oss underholde i noe mer komfortable omgivelser enn i telt med trebenker. Men laftestua ble pakket pent sammen, den, og vil garantert få et nytt og enda bedre «hjem».

Jeg har sågar registrert at navnevalget til vårt nye kulturbygg har vekket både begeistring og harme; men kanskje aller viktigst – nysgjerrighet og engasjement. Og det er bra! Det ville ikke forundre meg et øyeblikk om kultur-stuntet «Gledeshuset» vil kunne bidra til at dags- og kulørtpressen nok en gang vil vende blikket mot byen ved elven. Jeg ser det for meg jeg, når Aftenpostens Mona Levin anmelder Sommerrevyen 2018 – direkte fra «Gledeshuset» på Hønefoss. Kanskje navnet på årets sommerrevy vil bli: «Til glede og forlystelse»?

LES OGSÅ: Vil bygge hotell på Nordsiden: – Kanskje byens beste beliggenhet

Så tenk dere da – HØNEFOSS i store blå blokkbokstaver på et platå ut fra bybrua.

 

Stoppeffekt

En «stoppeffekt» defineres som virkemidler som har til hensikt å fange folks umiddelbare oppmerksomhet. La oss et øyeblikk legge til siden (for all del viktige) saker som næringsarealer og parkeringstilbud, infrastruktur og areal- og transportplan. La oss gi folk en grunn til å trykke inn bremsen når de kjører gjennom Hønefoss; – ja, annet enn kødannelser, da. Hønefoss trenger nettopp slike «stoppeffekter».

Mange utmerkede og velmenende ideer er kommet i kjølvannet av alle de folkemøter som er blitt avviklet, under temaet «byutvikling» – riktignok noen bedre enn andre. Men én ting har de alle til felles; nemlig at alle de som står bak disse forslagene, selv synes at de har verdens beste ideer. Og der er jammen ikke jeg noe dårligere.

Min klare oppfatning er at byen vår trenger drahjelp av flere litt «hårete stoppeffekter» – noe som viser verden at vi tør å være stolte. For stolte, det har vi all grunn til å være. Og skal vi få til noe unikt og revolusjonerende, ja, så må det jo bli ved fossen og langs elven!

 

Tenk i store bokstaver

Hvis vi fortsetter Bergensbanen vestover, kommer vi til bygda Voss. Og kjører du gjennom Voss, enten det nå er med bil eller tog, så er det umulig å ikke vite hvor du er: Sentralt, langs bredden av Vangsvatnet, står navnet Voss som en statue i oransje bokstaver. Hit «valfarter» busslaster med kinesere og amerikanere for å la seg avfotografere i en elle annen «Vossa-positur». Og det hele blir selvsagt foreviget og formidlet via all verdens sosiale medier. Snakk om gratis reklame!

Så tenk dere da – HØNEFOSS i store blå blokkbokstaver på et platå ut fra bybrua. I bakgrunnen troner fossen og Oppgangssaga den ene veien, og hvorfor ikke en flytende by-fontene ved Glatved på den andre. Det ville gi byen vår en gigantisk og fortjent «Wow-/stopp-effekt», det.

LES OGSÅ: Foreslår Hollywood-skilt i Steinsåsen og Fakkelmann på Krokskogen 

Helgeutflukt i sentrum

Når vi først er i gang med dette tankesettet, så la oss like gjerne ta den helt ut, ved å legge på en opplyst elvevandring fra Tippen, rundt Petersøya og hele veien rundt Schjongslunden.

Nå kjenner jeg virkelig at bypatriotismen nærmest flommer over... Derfor topper vi like gjerne det hele med en opplyst sti rundt i Søndre park, men en paviljong for enkel servering i midten.

Hvem hadde vel ikke hatt lyst til å oppleve det...?

Vi er endelig i ferd med å bli kvitt harry- og rånestempelet. Nå har vi muligheten til å bli Hønefoss – landets mest spennende elveby!

LES TIDLIGERE FRAMSNAKK:

Les også

Julebyen Hønefoss: – Fra nokså middels til Disney-standard

Les også

La 2018 bli «smalltalkens» år!

Les også

– Hva med å lage løyper på Søndre torg?

Les også

En kjærlighetserklæring til kultur-rike Ringerike

Les også

Storhetens tid er på langt nær over, den er så vidt begynt

 

Kommentarer til denne saken