Det er opp til oss å gjøre Hønefoss til en inkluderende by

MER URBAN: Hønefoss har gjennomgått en forvandlingsprosess og er i dag langt mer urban, åpen og inkluderende, enn da jeg først kom hit for 33 år siden, bekrefter Janne Aslaksrud (til høyre). Her sammen med Trude B. Hauge.

MER URBAN: Hønefoss har gjennomgått en forvandlingsprosess og er i dag langt mer urban, åpen og inkluderende, enn da jeg først kom hit for 33 år siden, bekrefter Janne Aslaksrud (til høyre). Her sammen med Trude B. Hauge. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Da Statens lærerhøgskole for handels- og kontorfag (SLHK) i 1985 ble flyttet til Hønefoss fra Bærum, skjedde det noe med kulturen i byen vår: Med nyvunnet status som «studentby», tok Hønefoss et viktig skritt på veien mot å gjøre byen og regionen til et mer åpent og inkluderende samfunn.

DEL

FramsnakkSiden den gang har unge, ressurssterke mennesker «valfartet» hit for høyere utdannelse. Og som om det ikke var nok; noen av dem har til og med blitt boende her ..!

For, hvor lett er det egentlig å komme på «innsiden» i lokalsamfunnet vårt og skaffe seg et nettverk – noe som er selve kjernen når det kommer til trivsel?

Ekspertene framhever her naboer, kolleger og barn som viktige brobyggere. En av dem som har fått føle dette på kroppen, er Janne Aslaksrud, opprinnelig fra Fredrikstad, men bosatt på Ringerike. Hun kunne ikke vært mer enig ...

Til daglig underviser Janne ved Ringerike videregående skole – en arbeidsplass hun ikke kan få fullrost nok. Det samme gjelder nabolaget hjemme i Ringåsen.

– Jeg er superheldig som får muligheten til å jobbe i et så inkluderende og utviklende arbeidsmiljø, med verdens beste kolleger og supre elever. I tillegg så bor vi i et fantastisk nabolag med et sterkt sosialt samhold. Begge to er uvurderlige trivselsfaktorer for meg.

Framsnakk med Trude B. Hauge

Trude er en engasjert og ihuga lokalpatriot med stort hjerte for Hønefoss og Ringeriksregionen. Hun bor landlig urbant i Hønefoss sentrum, sammen med familien og hennes faste følgesvenn Dicte, en fire år gammel engelsk springer spaniel. Gjennom sin blogg Urbant landliv løfter hun fram både Ringeriksregionen og menneskene i den.

Integreringsprosess

– Da vi, etter å ha bodd mange år i utlandet, flyttet til Ringerike i 2002, bestemte jeg meg for å si JA til å bli med på så mye som mulig, forteller Janne videre.

– Man må jo bidra selv også i en slik integreringsprosess. For meg ble det en effektiv måte å oppnå følelsen av å være hjemme. Samtidig var jo vi tross alt heldige, som allerede hadde familie og gode venner her. Men når jeg ser på elevene mine og tenker tilbake på mitt første møte med Hønefoss, så er det ikke tvil om at det har skjedd en betraktelig mentalitetsendring når det kommer til integrering, avslutter Janne.

Selv husker jeg det som det skulle i går – dagen for snart 33 år siden, da Eirik introduserte vennegjengen for sin nye kjæreste – Janne fra Fredrikstad. For selv om flere i «gjengen» tok imot henne med åpne armer, opplevdes nok det første møtet med Hønefoss langt fra inkluderende, for ei ung og nyforelska jente fra Fredrikstad.

La oss håpe at flere blir boende

SLHK er for lengst blitt til Høgskolen i Sørøst-Norge, Campus Ringerike. Både den og studentene blir stadig mer synlige og viktig del av byens og regionens identitet og utvikling.

Og jeg blir så glad jeg, hver sensommer, når jeg ser at byen fylles opp med studenter ikledd T-skjorter med påskriften «fadder». Men så, i neste øyeblikk, stiller jeg meg selv spørsmålet: Hvordan skal vi få flere av disse ressurssterke, unge mennesker til å bli boende?

Næringslivet planlegger milliardinvesteringer i nye arbeidsplasser og boligtilbudet nærmest eksploderer i regionen vår. Det er vel og bra. Men dagens unge etablerere ønsker et levende, livskraftig og inkluderende lokalmiljø når de velger bosted.

Så da er det opp til deg og meg da, å være et godt vertskap og skape tilhørighet for våre nye innbyggere!

LES TIDLIGERE FRAMSNAKK:

Artikkeltags