Vintersykling er sikkert vel og bra det – men kan det egentlig måle seg med det å gå på felleski til jobben, eller med blåswix og ryggsekk til butikken ...? Neppe!

Men er det så reelt å tro og håpe at parkvesenet får løypemaskin inn i sin maskinpark? Tja, hvorfor ikke.

Se for dere overskriften; «Hønefoss kan i dag melde om sol, snø og nypreparerte løyper gjennom hele byen samt i lysløypa i Søndre park». Hørte jeg grønt skifte og bærekraftig byutvikling?

Framsnakk med Trude B. Hauge

Trude er en engasjert og ihuga lokalpatriot med stort hjerte for Hønefoss og Ringeriksregionen. Hun bor landlig urbant i Hønefoss sentrum, sammen med familien og hennes faste følgesvenn Dicte, en fire år gammel engelsk springer spaniel. Gjennom sin blogg Urbant landliv løfter hun fram både Ringeriksregionen og menneskene i den.

Men så, akkurat i det vi var i ferd med å gi opp håpet – så kom det tilbake. Vinteren som ga oss hvit jul og høye brøytekanter.

 

Det var den gang nå det

Jeg var en av dem, jeg. En av dem som lovet meg selv at jeg aldri skulle bli den mammaen som overøser sine barn med blankpolerte solskinnshistorier fra svunne tider; slik var det den gang da jeg var barn ...

Det løftet holdt jeg – helt til nyhetsbildet plutselig ble preget av advarsler om klimagassutslipp og global oppvarming, som ville føre til mildere klima og grønn jul. Da kom formidlingstrangen veltende over meg. Jeg kunne bare ikke holde meg lenger, historien måtte bringes videre.

Den gang jeg var barn, da gikk vi på ski til skolen da. Vi akte på rattkjelke i friminuttene og møtte opplagte til timene med frostroser i kinnene.

Etter skolen fant vi fram våre sekspiggede danseskøyter trukket med hvit nylonpels, eller hockeyskøyter for dem som foretrakk det, og fant veien til nærmeste islagte vann. Det var sånn det var – mener jeg å huske!

Undrenes tid var ikke over

Men så, akkurat i det vi var i ferd med å gi opp håpet – så kom det tilbake. Vinteren som ga oss hvit jul og høye brøytekanter. Vinteren som sørget for at sportsbutikkene igjen kunne smile bredt hele veien til banken.

Vinteren da optimismen spredte seg og ski, skøyter og akebrett fant veien tilbake til under juletrærne og snøskuffer gikk som varmt hvetebrød. Og vinteren da værgudene gjorde forskningen til skamme og ga oss den snørike vinteren tilbake.

Rettferdigheten har seiret! Med snøen så har Hønefoss by fått en gavepakke fra oven; en unik mulighet til å eksponere seg, bruse litt med fjæra og vise seg fra sin aller beste side.

For med snøen som daler ned, daler det også ned en gratis markedsføringspakke. Foruten alt det vi allerede vet, har vi i tillegg fått 30 centimeter med velargumenterte grunner til å bosette seg, og ikke minst trives i Hønefoss.

Og nå kan man altså i tillegg krysse byen med ski på beina – fra Hvervenkastet til Gummikrysset – i alle fall nesten.

 

Der eg skulle tru at alle ville bu

Så la oss slå det fast en gang for alle: Vi er privilegerte vi som kan leve og bo i et sunt og helsebringende innlandsklima. Lave nok temperaturer sørger for at vinternedbøren stort sett kommer i form av snø som legger til rette for friluftsliv også i vinterhalvåret.

Hønefoss er omgitt av store og «julekortvakre» rekreasjonsområder med milevis med «trikkeskinn-preparerte» skiløyper og akebakker.

Og nå kan man altså i tillegg krysse byen med ski på beina – fra Hvervenkastet til Gummikrysset – i alle fall nesten. Uansett må vel dette kunne kalles et skikkelig Kinderegg!

Så nå kan jeg være mammaen som gir mine barn en snøskuffe i hånda, og som videreformidler det jeg selv lærte av min far; nemlig det at snømåking er et grunnleggende og praktisk gjøremål som alle bør lære seg.

«Var det slik?»

Deretter kan jeg nyte en kopp kaffe til synet av snøen som forsvinner fra gårdsplassen. Og ikke minst, nyte det å få spørsmålet: var det slik det var da du var liten mamma ..?

PS! Har du ikke sett naboen din siden grillsesongen tok slutt? Ta deg en tur ut og måk litt snø, da vel. Bare i løpet av de siste dagene har jeg selv hatt mang en hyggelig naboprat, lett henslengt over snøskuffa.

LES TIDLIGERE FRAMSNAKK: