Det å rusle rundt i Hønefoss i desember gir meg en skikkelig «feel good»-opplevelse. Byen i seg selv, stemningen og menneskene gir meg masse energi.

Det å møte mennesker – både gamle og nye bekjentskaper – passer bra for en som meg, som elsker å småprate med folk. Men, det får meg også til å tenke ...

Hvorfor snakker vi ikke mer med folk som vi møter på gaten, i butikken på venteværelset eller på bussen – mens vi velvillig skravler i vei med folk som krysser vår vei i desember?

Jul og nyttår er «smalltalkens» høytid.

Dette er tiden hvor tilfeldige møter resulterer i samtaler om vær og vind, om alt og ingenting. Resten av året velger vi ofte heller å slå blikket ned, snakke i telefonen og haste forbi.

Framsnakk med Trude B. Hauge

Trude er en engasjert og ihuga lokalpatriot med stort hjerte for Hønefoss og Ringeriksregionen. Hun bor landlig urbant i Hønefoss sentrum, sammen med familien og hennes faste følgesvenn Dicte, en fire år gammel engelsk springer spaniel. Gjennom sin blogg Urbant landliv løfter hun fram både Ringeriksregionen og menneskene i den.

Julen har utvilsomt en sosial innvirkning på oss.

 

Handler det om tid? Tvilsomt.

Julen er for mange den travleste tiden på året.

Nei, her handler nok heller om prioriteringer – om det å ta seg tid.

De aller fleste av oss har en nedarvet egenskap som gjør oss litt ekstra høflige, rause og godhjerta i møte med mennesker når det lakker og lir imot jul. Gågate, kjøpesentre, matbutikker, buss og postkontor blir alle omskapt til små, «sosiale mikrokosmos» innenfor det store fellesskapet.

Jo visst – julen har utvilsomt en sosial innvirkning på oss. Samtalene kommer lettere i gang – til og med i møte med fremmede. Det er sjelden noe banebrytende som blir tatt opp i disse korte samtalene, med de er verdifulle på sin måte.

 

Så hva med å bevare det åpne sinn og det hevede blikk også når hverdagen så brått innhenter oss i januar – og dermed slutte å være så redde for å bry oss for mye eller bli for nærgående? Det er aldri noen som har angret på å ha slått av en hyggelig prat ...

Hvilke livreddende tiltak kan vi bidra med for å bevare og utvikle handelsbyen Hønefoss ..?

 

Vårt ansvar bevisst

Det snakkes både vidt og bredt om manglende byutvikling og byplan. Daglig defineres og fordeles ansvar og skyld. Men hva så med vi som bor her? Hvilket ansvar har vi? Og hvilke livreddende tiltak kan vi bidra med for å bevare og utvikle handelsbyen Hønefoss ..?

Kanskje kan ett av svarene være å innse at det å snakke med fremmede verken er flaut eller belastende; snarere hyggelig og høflig, noe som får hverdagen til å gli litt lettere. Det kan til og med resultere i å knytte nye kontakter og relasjoner som kan bli nyttige enten sosialt eller karrieremessig.

Vi gjør det på fjellet. Vi gjør det i skiløypa. Vi gjør det når vi går tur med hunden. Hvorfor ikke også gjøre det i bybildet?

 

Smile og si «hei»

Vi gjør det på fjellet. Vi gjør det i skiløypa. Vi gjør det når vi går tur med hunden. Hvorfor ikke også gjøre det i bybildet? Smile og si «hei». Ja, kanskje til og med utveksle noen ord med han foran deg i køen, eller med hun som sitter ved siden av deg på bussen.

En av fordelene med Hønefoss, er at byen er liten og intim nok til å vite at man alltid vil kunne møte kjentfolk som vi kan slå av en prat med, og samtidig stor nok til å kunne forsvinne inn i mengden. Vi har et valg!

Så hvorfor ikke la oss gjøre en felles innsats for å gjøre Hønefoss til en levende by?

La 2018 bli «smalltalkens» år.