Gå til sidens hovedinnhold

Hurra det er vår!

Artikkelen er over 3 år gammel

Det løpes og løpes her på Ringerike; ambisiøs elitesatsing og idealistisk mosjonering i skjønn forening.

Framsnakk Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Og mens snøen fortsatt ligger i grøftekanten, har nulløpere, mosjonister, joggere og seriøst satsende løpere med pulsbelte og pulsklokke nok en gang kommet ut av vinterdvalen og tilbake på landeveien. Det gjør meg skikkelig glad!

Jo visst er vi heldige! For uansett om du foretrekker å løpe kort eller langt, fort eller sakte, med skogbunn, grus eller asfalt under skosålen, så er vi omgitt av nærmest ubegrenset med strålende turalternativer.

Men ikke nok med det – vi har også tilretteleggerne; de som år etter år arrangerer mosjonsløp tilpasset alle ferdighetsnivåer. Resultatet er en region full av mosjonister, turløpere og eliteløpere i alle aldre og på alle nivåer. Sammen bidrar disse til å sette Ringeriksregionen på Norges mosjonskart.

Men hvordan kom vi så egentlig hit?

Framsnakk med Trude B. Hauge

Trude er en engasjert og ihuga lokalpatriot med stort hjerte for Hønefoss og Ringeriksregionen. Hun bor landlig urbant i Hønefoss sentrum, sammen med familien og hennes faste følgesvenn Dicte, en fire år gammel engelsk springer spaniel. Gjennom sin blogg Urbant landliv løfter hun fram både Ringeriksregionen og menneskene i den.

 

Her har vi mye å takke 22 år med Ringeriksmaraton for. Men også Hytteplanmila, Schjongs5’ern, Nulløp, Nordmarka halvmaraton og Hank Williams minneløp – for å nevne noen – er alle folkelige arrangementer som inviterer til ekte løpeglede, og som motiverer en hel region (og vel så det) til økt fysisk aktivitet.

Jeg blir både stolt og ydmykt takknemlig når jeg tenker på alle de som står bak disse arrangementene og den helt enestående jobben som de gjør og som vi andre kan nytte godt av ...

Dørstokkmila

For sannheten er at takket være alle disse lokale, «lettbeinte» ildsjeler og løpsarrangører, så er det ufattelig mange som har overvunnet dørstokkmila og fått rumpa ut av go’stolen, som ellers aldri ville ha satt sine bein i ett par joggesko. Noen av disse igjen har mer eller mindre uventet endt opp som nyfrelste maratonløpere, mens andre ser seg godt fornøyd med de mer «moderate» distansene.

For min egen del befant ordet løpeglede seg i kategorien fremmedord inntil for noen ganske få år siden. Dette var imidlertid inntil jeg våget å melde meg på min første Schjons5’ern. Der fikk jeg oppleve en umiddelbar løpeglede (til tross for en noe dårlig utviklet løpeform), mitt velutviklede konkurranseinstinkt samt mitt første skikkelige møte med ekte melkesyre.

Men kanskje viktigst av alt – jeg fikk kjenne på mestringsfølelsen og gleden av å være en del av den store, rause og inspirerende «løpefamilien» som finnes akkurat her vi bor.

Finn en venn

Avslutningsvis, til de av dere som befinner dere i tenkeboksen eller i startgropa, og som vurderer om dere skal komme i gang med litt trening, så kan jeg komme med følgende gode råd; finn en venn og treningspartner som du kan løpe sammen med, sørg for å ha gode sko, sett deg realistiske mål som skaper mestringsfølelse, sammenlign prestasjonene utelukkende med dine egne og unn deg ros (både fra andre og deg selv ...).

Med dette vil du raskt oppleve både treningsvilje og treningsglede.

Frisk luft, naturopplevelser og litt mosjon er det aldri noen som har angret på. Og du trenger selvsagt ikke å konkurrere for å være mosjonist – men det gir utvilsomt treningen ekstra piff og motivasjon.

Vi sees ute i løypa!

Passer for alle: En vinterpreget Schjongslunden påvirket ikke stemningen da årets nulløp-sesong ble sparket i gang. 150 gående og løpende deltakere synes tydeligvis at de hadde ventet mer enn lenge nok. Fornøyde var også mine spreke naboer, Rolf Arne og Bente Strand, etter å ha gjennomført sesongens andre nulløp – begge tålelig fornøyde med resultatet, med en differanse på pluss, minus fem sekunder.

– Det fine med nulløp, er at her kan alle delta. Og så blir det veldig sosialt, siden vi er en fast gjeng, mer eller mindre, som treffes ukentlig. Skulle du slumpe til å ha en dårlig dag, så er det også bare å sørge for å delta på flere enn 15 av de til sammen 25 løpene. Da kan du nemlig stryke dårligste resultat, forteller Rolf Arne. Og han vet hva han snakker om, da dette er hans 18. sesong.

LES TIDLIGERE FRAMSNAKK:

Les også

Å bo tett på et lokalsykehus handler om livskvalitet

Les også

Det er opp til oss å gjøre Hønefoss til en inkluderende by

Les også

Ja takk til «hårete stopp-effekter» med gode intensjoner i Hønefoss – byen som våger

Les også

Storhetens tid er på langt nær over, den er så vidt begynt

Les også

En kjærlighetserklæring til kultur-rike Ringerike

Les også

- Hva med å lage løyper på Søndre torg?

Les også

La 2018 bli «smalltalkens» år!

Les også

Julebyen Hønefoss: – Fra nokså middels til Disney-standard

Kommentarer til denne saken