Gå til sidens hovedinnhold

Fortsatt ingen løsning i lønnsoppgjøret – ansatte møter på jobb som planlagt søndag

LO, YS og NHO har søndag morgen ikke kommet i mål med meklingen i lønnsoppgjøret. Ansatte som skal jobbe søndag skal dermed møte på jobb som planlagt.

– Ikke noe nytt enda. Alle møter som normalt på jobb, skriver LOs Eva-Charlotte Stenset i en SMS til NTB like etter 08.00 søndag morgen.

– Vet ikke når meklingen avsluttes, skriver Stenset videre.

Det er fare for at over 30.000 blir tatt ut i streik dersom partene ikke blir enige i meklingen, som har pågått mer enn åtte timer på overtid. Ettersom partene ikke var enige innen klokken 6, får ansatte som kan bli tatt ut i streik beskjed om å møte på jobb som planlagt søndag.

Disse blir bedt om å avvente videre beskjed om mulig streik. Lønnsoppgjøret legger rammer for forhandlinger i andre sektorer senere i år.

– Det er vanskelig

– Klokka er såpass mye nå at jeg tror ikke det kommer til å skje på morgenkvisten, men vi har avtalt ytterligere møter nå på formiddagen, sier Riksmekler Mats Ruland til NRK rett etter klokka 8.

– Stemningen er profesjonell. Det er vanskelig, partene har ikke kommet til enighet ennå, de har sittet i hele natt i møter, og vil sitte i møter utover formiddagen og. Men det er en krevende mekling, fortsetter han.

LO, YS og NHO har siden fredag klokken 10 sittet i mekling hos Riksmekleren, og den opprinnelige fristen for å bli enige var ved midnatt.

Sperret inne av koronaregler

Det kan bli forhandlinger langt ut i morgentimene søndag, har NTB fått opplyst av kilder tett på forhandlingene.

På grunn av koronarestriksjonene sitter partene hver for seg på Hotel Opera i Oslo sentrum. De får ikke forlate sine soner, eller gå fritt rundt på hotellet. Partene får heller ikke forlate hotellområdet for å gå i butikken, for eksempel.

De mange tiltakene gjør forhandlingene mer komplisert enn vanlig, innrømmer riksmekler Ruland.

Uenige om lønn og løft for lavtlønte

Koronapandemien gjør forhandlingene ekstra utfordrende i år. Partene sitter ikke fysisk samlet på grunn av smittevernhensyn, noe som gjør meklingen ekstra krevende, har Ruland uttalt.

Årets oppgjør er et såkalt mellomoppgjør, der det kun forhandles om lønn. NHO foreslår en lønnsøkning på 2,2 prosent for å sikre konkurransedyktighet.

Det vil reelt sett være en nedgang i kjøpekraften for norske arbeidere ettersom prisveksten er anslått til 2,8 prosent i år. Derfor krever LO en lønnsøkning på minst 2,8 prosent.

I tillegg krever LO et løft for lavtlønte. Dette blir trolig meklingens avgjørende punkt, ifølge FriFagbevegelse. NHO er imot at det skal gis i det hele tatt og krever at det skal omfatte færre enn tidligere år hvis det skal gis.

(©NTB)

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.