Gå til sidens hovedinnhold

Fortsatt behov for Hønefoss skole | Simen Strøm

Artikkelen er over 2 år gammel

– Hvorfor ikke ta en omkamp om Hønefoss skole? Behovet vil garantert være der i framtiden, sier trebarnsfar Simen Strøm.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Åpent brev til ordføreren i Ringerike:

Jeg velger å kontakte deg på denne måten nettopp for å få fram et lite budskap, samt forsøke å så noen frø hos deg og ledelsen i vår kommune. Tema: Fremtidens skole i Hønefoss by.

Som trebarnsfar på Vesterntangen er det med skrekkblandet fryd jeg kan følge med på utviklingen av skolene i byen vår.

Fryd fordi det er fantastisk at det bygges to flotte nye skoler. Skrekk fordi Hønefoss skole sannsynligvis skal legges ned.

Simen Strøm

Engasjert trebarnspappa og Hønefoss-bypatriot

Skoler utenfor bykjernen

Byen er i sterk utvikling og det er fra politisk hold lagt føringer for at boligutviklingen i all hovedsak skal foregå i sentrumskjernen. Så velges det å bygge skoler i hver sin ytterkant av byen.

Utfordringen med den valgte strukturen er jo at insitamentet for barnefamilier med å bosette seg nettopp i bykjernen vil minimeres kraftig.

Dette vil sette mye større press på ytterkantene av byen og vanskeliggjøre det å få yngre og barnefamilier til å velge sentrum. Det er da nærliggende å tenke at byen vil vokse mer rundt og bli større i omkrets. Slik jeg har forstått det så er ikke dette ønskelig fra politisk hold.

LES OGSÅ: Derfor fornyer og endrer vi skoler i Ringerike | Mons-Ivar Mjelde (Ap)

Utrygg skolevei

Dagens skolekrets deles mellom Ullerål og Benterud skole. De som bor på Vesterntangen, Livmarka, Vesternbakken og Støalandet splittes fra det naturlige «nabolag» som er Holttangen og nedre del av Hønengaten. Min sønn har tre av sine fire beste skolevenner på Holttangen.

Ingen kan verken påstå eller mene at det finnes en sikker skolevei fra Vesterntangen og helt ned til Benterud.

Riktignok er det gangvei, men med ca. 3 km gangvei hver vei finnes det en rekke «artige» veier både til og fra skolen som medfører betydelig risiko.

Det vil også medføre at alle på første trinn fra denne siden av byen har krav på skoleskyss (som for øvrig koster mye penger). Fra de er 7 år skal de altså gå minimum 6 kilometer hver dag til og fra skolen. Vi som er foreldre vet jo at dette ikke går i praksis, slik at vi vil etter all sannsynlighet kjøre barna våre med bil igjennom byen og helt ned til skolen. Alle vet jo hva det vil medføre...

Les også

Arnt (45) tør ikke la datteren Elea (6) gå til Ullerål skole: – En dag skjer det en ulykke

 

Ta en omkamp

Bakgrunnen for at Vesterntangen måtte bytte over til Benterud skolekrets (opprinnelig var Ullerål) er at Ullerål skole allerede før den er påbegynt, er for liten!?

Spørsmålet er jo da hva som skjer når alle nye prosjekter i Hønengaten bygges ut. Vi snakker vel fort ca. 300 boenheter eller mer. Det ville jo forundre meg om det ikke blir en og annen barnefamilie i noen av disse boligene. Hvor skal disse barna gå på skole når Ullerål allerede er full?

Hvorfor ikke ta en omkamp på Hønefoss skole? Behovet vil garantert være der i framtiden. Skolen kan i høyeste grad rehabiliteres og eventuelt tilføyes med nye bygg.

Skolen ligger på selveste indrefileten til Hønefoss by og vil naturlig nok være av stor interesse for mange eiendomsinvestorer hvis nedleggelsen fullbyrdes. En omregulering, og denne fantastiske eiendommen er historie. Det er nok flere som drømmer om «Glatved panorama».

LES OGSÅ: Nye skolekretsgrenser vedtatt: – Uheldig at barn må gå gjennom hele byen 

Inviterer ordføreren på tur

Utfordringen til ordføreren blir: Jeg vil invitere deg til et møte hvor vi kan diskutere og se på muligheter for en «studietur» til Oslo for å se på et tilsvarende skoleprosjekt som nå innen kort tid vil være ferdigstilt. Skolen heter Uranienborg skole.

Dette er på mange måter en bygning som kan sammenlignes med Hønefoss skole. Skolen er ribbet helt ned og bygget opp innvendig som en moderne skole. Her kan vi få til en omvisning av entreprenøren som har utført rehabiliteringen.

Tenk så gøy å kunne gjøre tilsvarende med Hønefoss skole, og hva det faktisk ville tilført byen vår.

Jeg er utrolig begeistret over utviklingen byen vår er inne i nå, men jeg mener det er et kritisk feilskjær å legge ned sentrumsskolen vår. Jeg aksepterer også at barna mine må gå på en annen skole selv om det medfører en rekke ulemper for oss.

Det er rett og slett at jeg mener det er feil for byen og utviklingen den står foran. Vi må tenke langsiktig og ikke korte innsparte kroner som kommer som en gigantisk baksmell senere.

En liten sak til slutt: Jeg ser på et av kommunestyremøtene før jul at det hevdes at en rehabilitering av Hønefoss skole vil koste minst 250 til 300 millioner kroner. Hvor er dette tallet hentet fra? Er det en konkret rapport som gir dere denne summen?

LES OGSÅ: Hvorfor kan vi ikke beholde Hønefoss skole? | Gerd Torp Andersen  

Kommentarer til denne saken