Forskjønnelse av Hønefoss | Hans Høyer

FORSKJØNNING: - Jeg er viss på at vakker beplantning vil glede byens innbyggere og besøkende, skriver Hans Høyer.

FORSKJØNNING: - Jeg er viss på at vakker beplantning vil glede byens innbyggere og besøkende, skriver Hans Høyer.

Av
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.I 2016 foreslo jeg for bygartneren i Hønefoss å forskjønne byen. Jeg ba om svar. Ikke besvart. 2. november 2018 skrev jeg derfor til nå avdøde ordfører om det samme. Heller ikke besvart.

Så våren 2020 ringte selveste byplansjefen hvorvidt jeg hadde fått svar? Hvilket jeg ikke hadde. Stusset over at saken ikke fremkom av kommunens arkiv?

Jeg tar nå derfor spørsmålet opp i Ringerikes Blad i håp om en reaksjon.

LES OGSÅ: Julegateåpningen i Hønefoss er avlyst: – Men julestemning skal vi sørge for at det blir

Flere forslags

I brevet til ordføreren hadde jeg flere forslag, men nøyer meg med følgende:

Rundkjøringen ved Kvernbergsund bro er beplantet med barlind – og som med fordel kunne vært lukt. Undertegnede foreslo potentilla og rosespira i tillegg til barlinden – de gir farge, krever minimalt med stell og blomstrer hele sesongen.

Kanskje kunne deler av rundkjøringen vært steinsatt med brostein for å minske antall planter?

Likeså foreslo jeg å plante kommunenes våpenskjold ved nedkjøringen Osloveien – en varm velkomst til byen?

En voll må dog anlegges. Eksempelvis har Jevnaker en voll med vakkert beplantet byvåpen, og Tyristrand har et velkomstsskilt med fager blomsterdekor. Jeg hadde flere forslag, men tar det direkte med kommunen.

Bortgjemt bak stakittgjerde

Dessuten, hva med å flytte Larvikgranitten med vannsøylen fra Løchen-Vogt gården til nederst i Fossveien utenfor Tronrud klær? I dag står den bortgjemt bak et stakittgjerde i atriet bak Rumi.

Samme sted står også folen i livfull lek av Skule Vaksvik. Kunne den flyttes til Fengselshagen på høyre side av inngangspartiet - slik får flere av byens innbyggere glede av den?

Nylig har jeg samtalt med Elverums entusiastiske bygartner. Med 21.000 innbyggere har han et budsjett på 90.000 kroner til beplantning; stemor på våren og senere sommerblomster. De er fire ansatte + sommervikarer. Handelsstanden har bidratt med ampler. Tilbakemeldingene er at innbyggerne setter pris på de vakre blomstene.

Haugesund

Nevner også Haugesund kommune som for få år siden tapte 117 millioner kroner på Terra-skandalen. Byen har rundt 20 rundkjøringer; 10-12 av disse beplantes hver vår med løk. Etter avblomstring plantes sommerblomster. Hver rundkjøring er unik.

Rundkjøringene i byens ytterkant pyntes med brostein i litt mønster og kanskje et tre i midten.

Ringerike kommunes økonomiavdeling har et beskjedent budsjett på 30.000 kroner til beplantning av sommerblomster og én ansatt. Ressursene er altså begrenset. Kunne et par sommervikarer for eksempel innvandrere hyres inn? De «klør» etter å komme i jobb.

Neste sommer

Det er å håpe at Ringerike kommune innen neste sommer finner litt mer penger og anledning til oppgradering.

Jeg har forståelse for at blomster og beplantning ikke har førsteprioritet i kommunens budsjett. Likevel er jeg viss på at vakker beplantning vil glede byens innbyggere og besøkende.

Undertegnede tilbyr seg gjerne å beplante og luke – det handler om dugnad – eller hva?

Er Hønefoss bedre enn sitt rykte? I denne podkasten kan du høre debatten om byens omdømme:

Her kan du høre alle podkastene fra Ringerikes Blad.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken