Gå til sidens hovedinnhold

Forskere: Har funnet medisin som hjelper alvorlig koronasyke

Artikkelen er over 1 år gammel

Britiske forskere sier de har funnet den første medisinen som beviselig reduserer dødeligheten for alvorlig koronasyke.

Det er snakk om et steroid som kalles deksametason, og som inntil nå har vært brukt mot en rekke allergiske reaksjoner, i tillegg til leddgikt og astma. Steroidet er betennelsesdempende.

Forskere ledet av en gruppe ved University of Oxford har testet medisinen på en tilfeldig utvalgt gruppe på over 2.000 koronapasienter. De ble sammenlignet med over 4.000 pasienter som fikk andre typer behandling.

Betydelig redusert dødelighet

Blant pasientene som lå i respirator og fikk deksametason, ble dødeligheten redusert fra 40 til 28 prosent, mens den ble redusert fra 25 til 20 prosent for dem som kun trengte ekstra oksygen.

– Hvis disse foreløpige tallene stemmer, vil dette kunne få stor betydning for behandlingen av covid-19 globalt, sier Steinar Madsen, medisinsk fagdirektør i Legemiddelverket, til VG.

Madsen sier at legemiddelet har en sterk betennelsesdempende virkning, er rimelig og brukes ved flere tilstander også i Norge, men at det ikke har vært klinisk utprøvd mot covid-19 her.

– Det at det er et så høyt antall pasienter med i studien, gir større sikkerhet for at funnene som er gjort er riktige. Recovery har dessuten studier med høy vitenskapelig kvalitet, sier han.

– Stort gjennombrudd

– Dette er den eneste medisinen som så langt har vist seg å redusere dødeligheten. Og den reduseres betydelig. Dette er et stort gjennombrudd, sier professor Peter Horby ved University of Oxford, ifølge BBC.

Funnet er særlig velkomment, da om lag 40 prosent av dem som får behov for respirator på grunn av covid-19, vanligvis dør.

En daglig dose av steroidet kan forhindre en åttedel av disse dødsfallene, ifølge studien.

LES OGSÅ: Ny oversikt: Slik skiller du mellom korona, allergi, forkjølelse og influensa

Tas i bruk umiddelbart

Forskningsresultatene vil bli offisielt publisert i løpet av kort tid. Deksametason er både forholdsvis billig og lett tilgjengelig, og britiske myndigheter vil ta medisinen i bruk umiddelbart.

Helseminister Matt Hancock sier regjeringen begynte å bygge opp et lager av medisinen etter å ha sett de første tegnene som tydet på at den var effektiv for tre måneder siden.

Forskerne sier 5.000 færre kunne dødd av koronaviruset i Storbritannia, om deksametason hadde blitt benyttet fra utbruddets start.

Kommentarer til denne saken