Gå til sidens hovedinnhold

Forsikringsselskapet har undersøkt: – Jo mer du tjener, jo mer råkjører du

Det er ikke bare bilmerkene som forteller noe om hvor ofte fartsgrensene brytes. Sjåførens inntekt spiller også inn.

Fremtind, forsikringsselskapet til SpareBank 1 og DNB, har undersøkt og analysert hvordan det står til med norske sjåfører og fartsoverskridelser. Både bilmerke, alder og drivlinje spiller inn. Analysen viser også at det er en sammenheng mellom inntekt og kjøreadferd.

– Sjåførene med lavest alminnelig inntekt overholder fartsgrensene mest, og de med høyere inntekt mest kjører mest for fort. Sånn har det nok alltid vært, sier leder for innovasjon Svein Skovly i Fremtind, i en pressemelding fra forsikringsselskapet.

– Vi oppfordrer alle bilister, uansett størrelse på lønnsslippen, til å ta det pent i trafikken. Høy fart og forbikjøringer kan skape farlige situasjoner og i verste fall alvorlige trafikkulykker, sier Skovly.

LES OGSÅ: Så mange dropper norgesferie – fordi de har elbil

Vanskelig å forklare

Gruppen med alminnelig inntekt over én million kjører 14 prosent mer over fartsgrensen enn gruppen med inntekt under 300 000 kroner.

– Reduksjonen i fartsovertredelser for gruppen som har over 750 000 kroner i inntekt er vanskelig å forklare, men vi har en hypotese om at det handler om ulike livsfaser, som at man er midt i en småbarnsperiode. Vi vet også at single kjører mer for fort enn andre familiegrupperinger, sier Skovly i pressemeldingen.

LES OGSÅ: Frykter én type ulykker i sommer

Høy fart: Større forskjeller

Forskjellen mellom inntektsgruppene blir enda tydeligere når vi ser på hvor ofte farten overstiger høyeste tillate fartsgrense i Norge, 110 km/t. De med høyest inntekt kjører nesten dobbelt så mye i høy fart som noen av de andre inntektsgruppene.

Undersøkelsen, som i hovedsak er basert på ca. 45 millioner kjørte kilometer blant om lag 10 000 bilister, er fra i perioden 1. april 2020–1 april 2021. Det vil si i den perioden Norge har vært preget av ulike koronatiltak.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.