Gå til sidens hovedinnhold

Fornektelse fører ingen vei | Birgitte Lange

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

MIFF hevder i sitt innlegg «Omtalen av Israel må bli mer sannferdig»; at når barn på Vestbredden sier de har opplevd et angrep, kan dette bety at de har sett en israelsk soldat eller bosetter på vei til skolen. Dette er ikke riktig.

Redd Barna har godt grunnlag for å fastslå at det foregår systematiske og grove overgrep på palestinske skoler og elever på Vestbredden.

Spørreundersøkelser

Redd Barna-rapporten som det vises til i MIFFs innlegg er en bred studie basert på spørreundersøkelser, fokusgrupper og dybdeintervjuer med over 400 barn på Vestbredden.

Barna forteller om tåregass, gummikuler og militære fremstøt, om soldatene som slår dem, bortfører dem på vei til skolen, kaster flasker og matavfall på dem. Her handler det altså om mer enn at barn har sett en israelsk soldat på vei til skolen, som MIFF skriver i sitt innlegg.

MIFF kritiserer også Redd Barna for å utelate at det i rapporten står at den ikke er basert på et statistisk signifikant eller representativt utvalg. Og at dette er et misbruk av statistikk.

Ikke representativt

Vi har opplyst om at vi ikke mener at utvalget av 400 barn er statistisk representativt for alle barn i Palestina, men disse barnas beretninger må likevel lyttes til og tas på alvor.

Les også

Omtalen av Israel må bli mer sannferdig | MIFF

Ingen barn skal oppleve slik behandling. Redd Barna har også gjennomført dybdeintervjuer med lærere og omsorgspersoner, samt nøkkelinformantintervjuer med eksperter.

Når vi viser til at okkuperte deler av Palestina er et av de farligste stedene i verden for barn å gå på skole, referer vi til tall samlet av Den globale koalisjonen for beskyttelse av utdanning fra angrep (GCPEA).

Organisasjonens styre inkluderer blant annet UNICEF, UNESCO og UNHCR. GCPEA monitorer angrep på skoler både i Palestina og Israel.

Bruk av tåregass

Når vi viser til at bruken av tåregass mot elever på Vestbredden ble doblet mellom 2018 og 2019, bruker vi data samlet av Education Cluster, som består av flere internasjonale organisasjoner og FN-organer.

Opplysningen om at fengsling av palestinske barn er vanlig, med ca. 500 - 700 palestinske barn tiltalt i militære domstoler og fengslet hvert år, er hentet fra israelsk fengselsvesen.

Alle partene i konflikten må forplikte seg til å beskytte skoler og skolebarn. La oss gi palestinske og israelske barn fremtiden de fortjener.

Vi håper rapporten vår vil bidra til en dialog for endring. God dialog begynner med anerkjennelse, ikke fornektelse.

Kommentarer til denne saken