Gå til sidens hovedinnhold

Forhåndsstemmene i Jevnaker: Knusende rødgrønn seier

Artikkelen er over 2 år gammel

Hvis forhåndsstemmene er representative, er det ingen tvil: Morten Lafton blir ny ordfører i Jevnaker.

Følg valgresultatet utover kvelden i grafene nederst i artikkelen!

Arbeiderpartiet får så mye som 45,2 prosent av forhåndsstemmene i Jevnaker. Holder det tallet seg gjennom kvelden, betyr det en fremgang for partiet, som fikk 43,1 prosent i 2015. Det gir ni mandater i kommunestyret.

Den store vinneren er likevel Senterpartiet - også i Jevnaker. Med 18,4 prosent av stemmene er de det nest største partiet i kommunen - og det med god margin. Dette er nesten en dobling av resultatet fra 2015.

Frp større enn Høyre

De to borgerlige partiene ender opp med to mandater hver i kommunestyret ut fra forhåndsstemmene. Holder disse tallene seg, er Frp en knepen storebror på borgerlig side, med 12,0 prosent.

Høyre går kraftig tilbake, og står med 10,5 prosent av stemmene. I 2015 fikk de 16,1 prosent. Frp går fram med knappe to prosent, og gjør et godt valg i Jevnaker.

SV tilbake, Mdg som i 2015

SV går kraftig tilbake, etter at de gjorde et brakvalg for fire år siden. Med 8,8 prosent av forhåndsstemmene ligger det an til to mandater i kommunestyret.

Miljøpartiet de grønne får en liten fremgang fra 4,9 til 5,1 prosent, og ligger an til å beholde sitt ene mandat.

Forhåndsstemmene i Jevnaker

Her er fordelingen av forhåndsstemmene i Jevnaker kommune:

  • Arbeiderpartiet 45,2 prosent (43,1 i 2015)
  • Senterpartiet 18,4 (9,7)
  • Fremskrittspartiet 12,0 (10,2)
  • Høyre 10,5 (16,1)
  • SV 8,8 (15,9)
  • Miljøpartiet de grønne 5,1 (4,9)

Det gir denne mandatfordelingen i kommunestyret:

Ap 9, Sp 3, SV 2, Mdg 1, Frp 2, Høyre 2

15 av 19 til de rødgrønne

Dette betyr at det er et svært tydelig rødgrønt flertall i Jevnaker kommunestyre. Legger vi sammen Ap, SV, Sp og Mdg, får de 15 av de 19 representantene i kommunestyret.

Til Ringerikes Blad har Aps ordførerkandidat Morten Lafton sagt at SV er det første partiet de vil henvende seg til for å skape et flertall i kommunestyret. Slik tallene ser ut basert på forhåndsstemmene, trenger de faktisk ikke kontakte noen flere enn SV.

Spørsmålet blir da om Ap ønsker å gjøre avtaler med de andre på den tradisjonelle rødgrønne siden.

904 forhåndsstemmer

Det ble i alt avlagt 904 forhåndsstemmer i Jevnaker. Det utgjør 28 prosent av de 3.233 stemmene som ble avgitt for fire år siden.

Det bør kunne være en god indikasjon på det endelige resultatet i kommunen - men det kan selvsagt bli endringer i løpet av kvelden.

Kommentarer til denne saken