Biografien JØRN ANDERSEN «Den nordkoreanske sjefen» av Lasse Evensen:

Lasse Evensen har gjennom flere besøk i Nord-Korea fått et inntrykk av hverdagen i landet få vet så mye om.

Tanken om en bok oppsto da Evensen fikk komme inn for å lage en større TV-reportasje om østfoldingen Jørn Andersens jobb som landslagstrener for nordkoreanerne.

– Jeg fikk overraskende frie tøyler da jeg fikk innreise for å følge Jørns arbeid med landslaget, selv om jeg hele tiden ble fotfulgt og overvåket. Ingen kommer inn i Nord-Korea uten å bli skygget døgnet rundt, men det var ingen ubehagelige opplevelser for min del.

Første vestlige

– Etter flere opphold for å fullføre TV-opptakene, modnet bokideen mer og mer. Til slutt hadde jeg stoff nok til å sette i gang, faktisk på eget initiativ. Det var forlag inn i bildet, men jeg endte opp med å ta det økonomiske ansvaret selv. Jeg brukte mye av pengene for TV-dokumentaren om Jørn, som jeg solgte til blant annet NRK, til å produsere boka,

I løpet av de 332 sidene følger vi Jørn Andersen fra barndomstiden i Fredrikstad, gjennom en profftilværelse, til oppturer og nedturer i tysk fotball – og til hovedpoenget – jobben i Nord-Korea, hvor Andersen ble den første fra vårt kontinent som ble fotballtrener i et land med et så lukket og knallhardt regime.

Det var mange hindre som skulle passeres før han endelig kunne møte nordkoreanerne til den første økten på banen.

Spennende

Vi opplever en spennende fortelling, hvor forfatteren går i detaljer om hvordan Jørn opplevde forespørselen, som han ikke tok helt seriøst til å begynne med, til han skrev under den historiske kontrakten.

Skildringen i boka er bygd opp på en måte som gjør det vanskelig å legge den bort før man ser siste side.

Den omhandler selvsagt mye av det sportslige i Andersens mer eller mindre eventyrlige karriere. Hans oppvekst med svært idrettsinteresserte foreldre, med blant annet en mamma med hundrevis av landskamper i håndball og en fotballfrelst pappa.

Kunne bli HBK-trener

Som et apropos kan nevnes at da Jørn var ledig som fotballtrener og HBK jaktet på ny trener, fikk ringeriksklubben et tilbud om å ansette den meritterte østfoldingen. Men verken investor Aage Thoresen eller styreleder Niels Røine ville se på den muligheten.

Evensen legger også mye vekt på oppholdet i Tyskland, som er storhetstiden i Jørns karriere – både som spiller og trener.

Vi får ta del i opp- og nedturer i Tyskland. Jørn har for øvrig også tysk pass, og er gift med sin tyske Ulla. Det var da også gjennom tyske kontakter Andersen fikk den første forespørselen om å bli Nord-Korea- trener.

Etter hvert som snøballen begynte å rulle kom kontrakten på plass, og det første møtet med fotballen i det lukkede landet ble virkelighet.

Et godt innblikk

Leserne får et godt innblikk i opplevelsen hans som fotballtrener i toårsperioden. Hotellivet, de daglige turene med dollarglis og privatsjåfør.

Vi kommer tett innpå Jørn Andersen som privatmenneske og fotballmann. Vi får høre om hans angst for å mislykkes, vel fundert i hva som har skjedd med andre fotballtrenere i et slikt land.

Heldigvis avsluttes kontrakten etter to år med at Nord-Korea slår Hongkong foran 60.000 elleville på tribunene i den avgjørende kampen om å vinne kvalifiseringen til Asia-mesterskapet.

Ikke alle bifalt

Jørn Andersen unngår ikke å nevne at det har vært konfliktfylt å ta en slik jobb, og det kommer fram mellom permene at ikke alle har bifalt hans engasjement. Andersen understreker imidlertid at han aldri tonet noen holdning om hva han syntes om våpenopprustning og krig.

– Jeg er mer opptatt av fotball enn krig, sier han blant annet.

Konklusjonen blir etter å han vært gjennom 332 sider: En lettlest bok krydret med nok til at vi gjerne blar til neste side. Godt oppbygd og ikke minst spesiell, ettersom det er den første boken som omhandler en vestlig manns hverdag i et av verdens strengeste regimer.

Vi synes Lasse Evensen har gjort en solid jobb i sin forfatterdebut. Velskrevet og balansert i framstillingen fra første til siste side – fra sport til politikk, krydret med dagligdagse hendelser. Den bør absolutt leses – ikke om du bare er interessert i fotball! En unik historie ført i pennen av Jevnaker-mannen.

Terningkast: 5