Foreningen Nordens landsmøte på Sundvolden hotell

Utsendinger fra Foreningen Norden Ringerike, landsmøtet 2020

Utsendinger fra Foreningen Norden Ringerike, landsmøtet 2020 Foto:

Av
DEL

Innsendt Landsmøtet, som avholdes annethvert år, var i år lagt til Sundvolden Hotel, i tiden 16.10.–18.10. Foreningen Norden Ringerike var vertskap og hadde ansvar for den kulturelle delen.

Arrangementskomiteen har bestått av Lena Rós Matthíasdóttir, Frithjof Rudstaden, Runar Johansen og Olav Bjotveit. Vi la opp til et variert underholdningsprogram med lokale aktører innen kultur, dans, sang og musikk.

Om kvelden fredag 16. oktober var det samling på Sundvollstranda der temaet var «Historiekveld attved Tyrifjorden». Det var mørkt, men stedet var opplyst av lyskastere og to bål. Det var en trolsk stemning der forsamlingen sto foran vikingskipet som var under bygging.

Leder for skipsbygningen, Ragnar Wergeland, holdt et interessant foredrag om skipsbyggingen og aktiviteter i området i vikingtiden. Han var kunnskapsrik og flink til å fortelle. Etter han kom Lena fram kledd i vikingdrakt og fortalte levende og engasjert om sine aner fra vikingtiden, som kom fra området men flyttet til Island.

Lørdag 17. oktober før den formelle åpningen av landsmøtet, underholdt jentene fra Showskolen med en uforglemmelig danseoppvisning, slik vi kjenner den fra TV-serien Norske Talenter, der de kom helt til finaleplass. De kom svevende inn i møtesalen med sine hvite drakter og trollbandt forsamlingen med presis og dyktig utøvelse.

Om kvelden før middag spilte to elever fra musikklinjen ved Ringerike vgs., Isabel Evelin Bjørlo spilte piano, og Henriette Kristoffersen Hjørnstad spilte trompet. De var dyktige og holdt et høyt kunstnerisk nivå. Vi har grunn til å være stolte over å ha en musikklinje som avler slike talenter.

Etter middag om kvelden underholdt to av «Gutta på skauen», Per Vollestad og Fredrik Øie Jensen. Per har en melodiøs og vakker stemme, og han framførte mange sanger med lokal tilknytning.

Etter applausen å dømme, var de 77 utsendingene samt ansatte og gjester, godt fornøyd med den kulturelle underholdningen.

Som ny leder ble valgt stortingspresident Tone Wilhelmsen Trøen fra Eidsvoll. Hun overtok etter Rune Mørck Wergeland, som hadde frasagt seg gjenvalg. Lena sitter i Kontrollkomiteen, og var ikke på valg. Forfatter Svein Olav Hansen har forfattet 100-års jubileumsbok med tittelen «Vennskap og kjennskap i 100 år». Foreningen Norden Norge feiret 100-års jubileum i 2019.

Landsmøtet vedtok fem resolusjoner. Hovedsatsingsområder er kultur, helse og jernbane. Koronapandemien har avdekket en rekke utfordringer knyttet til det nordiske samarbeidet. Som svar på utfordringene vedtok delegatene en resolusjon om å jobbe for et tettere helsesamarbeid i Norden. Videre ble språk og kultur satt på agendaen og Foreningen Norden tar til orde for en reetablering av Nordisk språkråd og en felles nordisk medieoffentlighet.

Delegatene fra Foreningen Norden Ringerike var Nancy Amundsen, Runar Johansen og Olav Bjotveit. Lena representerte Foreningen Norden sentralt.

Vi retter takk til Sundvolden Hotel for gode smitteverntiltak, god mat og hyggelig betjening.

Olav Bjotveit, sekr.

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt!

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken