Tirsdag 13. desember kl. 12.00 inviteres det igjen til historiegruppe ved Ringerike Frivilligsentral. Da kommer Preben Johannessen på besøk med sitt foredrag «Asbjørnsen uten Moe». Etter 30 år som kurator ved Ringerikes Museum, gikk Johannessen av med pensjon i fjor. Han har gjestet Frivilligsentralen flere ganger tidligere.

Peter Christen Asbjørnsen ble født i Christiania i 1812 og døde samme sted i 1885. Bortsett fra et par års studieopphold i Tyskland bodde han hele sitt liv i Christiania, og var derfor en bygutt på alle måter. Han er dermed den eneste av de sentrale kulturpersonlighetene i nasjonalromantikkens tid som var fra Christiania og bodde der nesten bestandig.

Asbjørnsen og Moe hadde i flere år på 1830-tallet og 1840-tallet et tett og nært samarbeid med innsamling av norske folkeeventyr. Og, man kan nesten ikke nevne den ene av de to, uten å ta med den andre. Men, utover 1850-tallet gled de to vennene sakte, men sikkert fra hverandre.

Asbjørnsen var en kulturpersonlighet av dimensjoner, og hadde alltid flere jern i ilden. Han var huslærer, løsarbeidende journalist, skrev populærvitenskapelige artikler, samlet eventyr, skrev naturhistorie for ungdom, ble forstmann - og mye mer. Og, han ga ut en rekke forskjellige eventyr- og sagnbøker alene - altså uten Moe.

I tillegg interesserte han seg også for havbunnsundersøkelser. Asbjørnsen hadde utviklet en ny bunnskrape, og borte på Vestlandet fant han på flere hundre meters dyp både sjøstjerner, sjøpølser og sjøpiggsvin. Mye av disse funnene publiserte han i forskjellige tidsskrifter og bøker. Likevel følte han seg nesten bestandig blakk, så kanskje han har hatt et litt sangvinsk forhold til penger.

På Ringerike Frivilligsentral tirsdag får du høre mer om Peter Christian Andersen.

Historiegruppa er åpen for alle interesserte og møtes andre tirsdag i måneden. Det er gratis inngang. Kaffe og litt å bite i fås kjøpt. Velkommen til et interessant foredrag!