Gå til sidens hovedinnhold

Ikke bare peis på – gjør rent først

Artikkelen er over 3 år gammel

Her er gode råd før en ny sesong med fyring.

Temperaturen kryper nedover, og for mange betyr det fyring i peisen. Men før du legger inn de første vedkubbene, er en real rengjøring på sin plass.

Nedsotede ovn- og peisdører er ikke noe vakkert syn, og det ødelegger litt for peiskosen når flammene stenges inne bak et svart glass.

– Hvis sot og fastbrent smuss fra i fjor legger en demper på stemningen, er det på tide å finne fram rengjøringsmidlene. Det er både tryggere og hyggeligere å gå inn i den nye fyringssesongen med en ren peis, sier Inger Løvaas hos Krefting til ifi.no.

Heldigvis er skitten enkel å fjerne.

– Bruk et spesialmiddel som er utviklet spesielt for å ta bort sot og smuss fra glassvinduer på peiser og ovner. Det funker best, tipser Løvaas.

Også Lars Gomnes hos Alfort oppfordrer til å starte sesongen med ren peis.

– Det er ingenting som ødelegger peiskosen mer enn skikkelig nedsotede glassdører, der du så vidt kan skimte flammene. Så gjør den lille ekstra jobben med å rengjøre glasset, så får du mye igjen for det.

LES OGSÅ: Slik velger du riktig ved 

Men det er ikke bare for stemningens skyld at peisen bør få litt ekstra omsorg før kulda kommer. Tar du deg også tid til å rense pipa, gjør du nemlig ditt for å forhindre pipebrann.

– Ved å holde røykrør og piper rene gjennom fyringssesongen, forhindrer du oppbygging av belegg, som kan føre til pipebrann. En sotfjerner er enkel å bruke, det er en pose som legges på «bålet» når det er god fyr, og den virker ved at det utvikles en nøytraliserende gass som angriper sot- og tjæreforbindeler, forklarer Inger Løvaas. (ANB)

Les også

Slik unngår du pipebrann

 

Kommentarer til denne saken