Ny undersøkelse: Mange er skeptisk til selvkjørende biler

SKEPTISKE: En ny undersøkelse fra amerikanske J.D Power slår fast at et stort flertall er skeptisk til selvkjørende biler.

SKEPTISKE: En ny undersøkelse fra amerikanske J.D Power slår fast at et stort flertall er skeptisk til selvkjørende biler. Foto:

Av

Ved siden av elektrifisering av bilparken, blir selvkjørende teknologi stadig vanligere fra verdens bilprodusenter.

DEL

Tesla var tidlig ute på området, men nå ser vi det også hos mange andre. Både Audi, BMW, Mercedes, Ford og Volvo er blant dem som har satset mye på førerassisterende systemer de siste årene.

På lang sikt er målet at bilene skal kunne kjøres helt uten menneskelig hjelp, men inntil videre er det altså kun snakk om assistanse.

Flertallet er skeptisk

I en ny undersøkelse utført av amerikanske J.D. Power, med over 5.000 respondenter, kommer det tydelig frem at et stort flertall er skeptisk til selvkjørende biler.

På spørsmål om tilliten til selvkjørende biler, er responsen heller laber – med en score på kun 36 av 100 mulige.

Årsaken til den lave poengsummen er sammensatt. For det første mener respondentene at de ikke føler seg komfortable med å dele veien med andre selvkjørende biler.

LES OGSÅ: Nå kan Ole-Johan smile: – Parkeringsselskapet prøvde seg på en sleip forklaring

Redd for tekniske feil

Videre sier hele 71 prosent at de frykter tekniske feil.

57 prosent av de spurte sier de er redd for at systemet skal bli hacket, mens 55 prosent er skeptisk i forhold til det juridiske ansvaret ved en eventuell kollisjon.

Hjemme i Norge er også mange nordmenn skeptiske til selvkjørende biler. Det viser en tidligere undersøkelse utført av Continental.

Totalt sett sier 42 prosent av de spurte at de ville våget å sitte på i en selvkjørende bil. I denne undersøkelsen kommer det også frem en signifikant forskjell mellom kjønnene.

For mens andelen menn som svarte ja har økt fra 46 prosent til 53 prosent, er det fortsatt vesentlig færre kvinner som ville turt å sitte på med en selvkjørende bil.

Fakta

Artikkeltags