Nå er det snart slutt for disse skiltene

SNART OPPBRUKT: Snart dukker en ny skiltserie opp på nye elbiler. EB blir det denne gangen.

SNART OPPBRUKT: Snart dukker en ny skiltserie opp på nye elbiler. EB blir det denne gangen.

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Her avløser den ene elbil-rekorden den andre ...

DEL

Det begynte veldig smått 1. januar 1999. Da ble EL-skilter innført i Norge. som en egen skiltserie for elbiler. Lite visse man da om hvordan dette skulle komme til å ta av etter hvert. For det ble starten på det som har vært en voldsom opptur for elbilene her hjemme.

EL ble etterfulgt av EK. Også EK-serien kom til veis ende ganske fort. Drøye to år tok det denne gangen, 17 år mindre enn det tok å fylle opp forrige skiltserie.

Nå er den nåværende serien med bokstavkoden EV i ferd med å løpe ut også. Nye biler som forsvinner fra forhandlerne nå har nå skilter som viser EV 66000 og høyere.

LES OGSÅ: NVE vil ha rushtidspris på strøm for å hindre elbil-smell

Mot slutten av sommeren

Snart er det ikke lenge til dagens EV blir erstattet EB som trolig blir etterfulgt av EC – antakeligvis også på rekordtid.

Bare i mars ble det registrert nesten 11.000 nye elbiler i Norge. Det var 58 prosent av alle nye registrerte biler, hvor nykommer Tesla Model 3 sto for omtrent halvparten.

Etter alt å dømme vil de første elbilene med EB-skilter bli å se på veien mot slutten av sommeren.

Den aller første serien med EL-serien var liksom selvforklarende. Men allerede da skiltserien var i ferd med å fylle seg opp, ønsket Elbilforeningen at arvtakeren skulle bli EV, for «electric vehicle» på engelsk. I stedet gikk Vegdirektoratet for EK, som er ment å stå for Elektrisk Kjøretøy. Før EV altså kom.

LES OGSÅ: Biler med biogass kan få bompengerabatt

Om vi skal fortsette å leke med forkortelsene så er det jo nærliggende på tenk at nest EB-serie står for Elbil og neste der igjen for Electric Car, kanskje?

I det øyeblikket skiltet med registreringsnummeret EV 99999 blir bestilt, går man automatisk over til EB 10000 og slik fortsetter det. I hver serie kan det maksimalt bli registrert 90.000 biler.

LES OGSÅ: Vil stoppe juks med bombrikker

Det perfekte skiltet?

Er du en skiltnerd som drømmer om ha en elbil med registreringsnummer EV 99999 eller EC 10000, kan det være lurt å få ut fingeren ganske snart (og krysse den med nabofingeren i håp om en god porsjon flaks) – for dette går veldig fort nå ...

Det er for øvrig stor forskjell fra land til land hvordan elbiler og andre spesialkjøretøy registrerer – og det finnes intet felles system eller internasjonale bokstavkoder for elbiler. De fleste land har ikke egne bilskilt for elbiler.

Artikkeltags