Gå til sidens hovedinnhold

For Ingri (18) og Ingri (17) har Facebook forskjellig verdi

Artikkelen er over 2 år gammel

Ingri Bratli (18) og Ingri Nestaker (17) har to forskjellige forhold til venner på Facebook og følgere på Instagram.

Puls

Vi lever i en tid hvor sosiale medier har tatt litt over og er en stor del av manges liv. Mange har hundrevis av venner og følgere på apper som Facebook og Instagram, men kjenner vi egentlig alle disse menneskene? Og hva tenker ungdommen om nettopp dette?

– Vel, jeg vil ikke si jeg har så veldig mange venner på sosiale medier sammenlignet med andre på min alder. Jeg bruker egentlig bare Facebook til familie og noen venner. Jeg har fjernet veldig mange fordi jeg ikke ser poenget i å ha så mange venner på sosiale medier, sier Ingri Bratli.

Ikke mange Facebook-venner

Hun har et annerledes forhold enn mange andre til blant annet venner på Facebook, og forteller at hun mer eller mindre kjenner alle hun har lagt til.

– Jeg kjenner de aller fleste veldig godt. Men jeg har lagt til familiemedlemmer som jeg føler at jeg «må» ha på vennelista mi, selv om jeg ikke kjenner de så godt. Det er slektninger som jeg møter hvert tredje år, som jeg egentlig ikke har så stor kjennskap til, sier Bratli.

Venner i virkeligheten

Hun mener ikke at å legge til noen på vennelista på Facebook, bekrefter et vennskap. Hun er mer opptatt av vennskapene i virkeligheten.

– Jeg trenger ikke å ha så mange venner på sosiale medier for å være venner med de i virkeligheten. Det er mange jeg kjenner godt i virkeligheten og er venner med, som jeg ikke har lagt til på sosiale medier som Facebook, sier Bratli.

Null stress

Hun føler ikke på et press når det kommer til antall venner eller følgere, og mener det er viktig at man kan kjenne seg trygg på personene man har lagt til, og at det ikke skal være et problem å hilse på dem i virkeligheten.

– Selv kjenner jeg absolutt ikke på et press om å ha mange venner på sosiale medier. Når det står at jeg har mange venner på Facebook, føler jeg at jeg ikke kan hilse på alle disse i virkeligheten. Jeg tenker at jeg ikke kan kjenne alle sammen hvis det for eksempel står 80 stykker på vennelista mi, sier Bratli.

Deler for å dele

Hun har litt delte meninger om sosiale medier. Derfor kan hun en dag ha lyst til å legge ut masse, men en annen dag slette de ulike mediene.

– Jeg har delte meninger om sosiale medier generelt. Én dag kan jeg ha lyst til å legge ut mye forskjellig, mens en annen dag sletter jeg alle sosiale medier jeg har. Jeg bryr meg egentlig ikke om følgere og likes. Jeg deler for å dele, og å vise fram ting jeg ser og opplever i hverdagen min, avslutter Bratli.

Mange Facebook-venner

Ingri Nestaker er i den motsatte enden, og har blant annet en del flere venner på Facebook enn hva Bratli har. Hun er allikevel klar på at hun veit forholdsvis godt hvem alle er, men at hun nødvendigvis ikke ville snakket med alle disse.

– Jeg kjenner flesteparten av de jeg har lagt til som venner på Facebook. Jeg snakker jo selvfølgelig ikke med alle, men jeg vet hvem alle er, sier Nestaker.

Mye press

Hun forteller at hun kjenner på et slags press når det gjelder de sosiale mediene, i motsetning til Bratli, og at det særlig gjelder følgere på Instagram. For mange er det viktig å ha et stort antall brukere som følger din konto, på blant annet den kjente bildedelingsappen.

– Selvfølgelig kjenner jeg på et slags press når det kommer til dette. Spesielt når det gjelder antall følgere på Instagram, der skal man gjerne ha veldig mange, mener hun.

Positivt og negativt

Nestaker har også ulike meninger om sosiale medier. Hun er veldig klar på at det finnes både positive og negative sider ved alle appene.

– Jeg mener sosiale medier er en bra ting, hvor mennesker kan uttrykke seg selv. Man får vite mye om personen basert på hva den legger ut. Men det kan være en dårlig ting også. Spesielt når man kan være anonym og man er helt ærlig og ender opp med å si mye vondt til andre, sier hun.

LES OGSÅ: Ethvert menneskes liv er en egen liten gåte | Silje Garpestad
 

Kommentarer til denne saken