Gå til sidens hovedinnhold

Flyskam og klimaangst hjelper Ringeriksbanen? | Ivar Gunnar Lia

Artikkelen er over 1 år gammel

Jernbane er framtiden, og Ringeriksbanen kan få hjelp av at færre vil fly, skriver banevokter Ivar Gunnar Lia i dette leserinnlegget.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

En interessant utvikling er registrert i vårt naboland i det siste. Svenskene flyr nå stadig mindre og bruker jernbanen i større grad. Årsaken er todelt. Noen skammer seg over å forurense ved å fly og lar derfor være, mens andre er genuint opptatt av miljøet og lar være å fly av den grunn.

Resultatet av de to trendene er det samme, flere kjører tog, færre bruker fly. Så merkbar er trenden at SAS-sjefen brukte dette som en forklaring på færre passasjerer da halvårsresultatet ble lagt fram i mai.
Kan dette overføres til Norge – og Ringeriksbanen – så er kortere reisetid Oslo-Bergen plutselig enda mer interessant.

Legger man til innføringen av særnorske flyseteavgifter, så øker effekten trolig ytterligere.
Det er stort fokus på forurensning av luften i byene våre og såkalte bypakker, som skal gi mindre utslipp. Er det noen grunn til at miljøbevisste nordmenn ikke skulle tenke i samme baner som svenskene i forhold til jernbane?

Jeg tror derfor at den samme effekten vil vise seg her, kanskje er den her allerede, men det har ikke vært fokus på dette på samme måte som i Sverige.

Den nevnte utviklingen er nok et bevis på at satsing på jernbanen er tidsmessig riktig.
Jeg gleder meg også over at ingen av de store ungdomsorganisasjonene er imot Ringeriksbanen. Det er nesten banebrytende at et så stort prosjekt, med betydelige inngrep i naturen langs traseen, ikke møter motstand hos de unge.

Årsaken kan kun være at de ser at denne banen er helt riktig i forhold til det miljøengasjementet mange unge har. Jernbane er framtiden.

 

Kommentarer til denne saken