Skiltene som nå er tatt ned opplyste om opphørt 70-sone for bilistene som kom fra Jevnaker og skulle over Eggemoen.

De som kjørte mot Jevnaker fikk fartsgrense 70 kilometer i timen ned mot den nye rundkjøringen.

Generelle fartsgrense

Steffen Gjerald i skiltforvaltningen hos Statens vegvesen sier at den generelle fartsgrensen utenfor tettbygd strøk er 80 kilometer i timen, innenfor er den 50. De generelle fartsgrensene skiltes normalt ikke.

– Det betyr at hvis du kjører inn på en ny vei fra et veikryss, vil det være 80 eller 50 kilometer i timen såframt det ikke er skiltet noe annet. Er det annen fartsgrense enn de generelle, skal det være et fartsgrenseskilt innen omtrent 100 meter som viser fartsgrensen, sier Gjerald.

Dermed er det fortsatt 80 kilometer i timen i begge retningene over Eggemoen.

Men hvis man kommer ut fra en mindre sidevei kan det være at man må kjøre et stykke før man enten ser et fartsgrenseskilt, eller at basis-fartsgrensen slår inn med 80 eller 50 kilometer i timen.

LES OGSÅ: Børre er kritisk til AKAs gigant-planer: – Vil bli en større konkurrent til sentrum

Hvor langt?

– Men hvor langt skal man kjøre før man kan slå fast hva fartsgrensen er?

– Hvis du er på en landevei og ikke ser et fartsgrenseskilt etter at det har gått én kilometer, kan du anta at lovlig fart der er 80 kilometer i timen. Mens i 30-, 40-, 60- og 70-soner skal det skiltes hver halve kilometer. Er fartsgrensen 90 eller høyere skal skiltene stå hver femte kilometer, svarer Gjerald.

I boligstrøk brukes det ofte for eksempel 30-soneskilting, da er dette fartsgrensen i hele området uten at det er satt opp gjentakelsesskilt.