– Jeg ble veldig redd og sjokkert. Man ser ikke så mye når man ligger i vannet og crawler, så jeg visste ikke at den var der, forteller Haaversen til Budstikka.

47-åringen driver med triatlon og dro torsdag formiddag ned til Kadettangen for litt svømmetrening. Hun startet ved Kalvøya broen og svømte inn i Sandviksbukta. På det tidspunktet befant hvalrossen Freya seg ved stupetårnet på Kadettangen.

– Jeg så Freya dukke ned under vann og svømte mot henne. Jeg forsøkte å veive med armene og rope for å advare henne, forteller en kvinnelig strandgjest, som ikke ønsker navnet sitt på trykk.

Anne Bull Haaversen oppdaget etter hvert kvinnens forsøk på å få kontakt.

– Da var den rett ved siden av meg i vannet. Den hveste og gapte. Jeg så tennene, forteller Haaversen.

47-åringen kom seg til slutt på land og fikk pulsen omsider ned.

Skulle ta morgenbad

Det var imidlertid ikke bare Anne Bull Haaversen som ble jaget opp av vannet av Freya.

Da Heidi (36) og Stephanie (36) skulle ta seg et morgenbad på Kalvøya, ble svømmeturen raskt avbrutt av det 600 kilos tunge dyret.

Politiet har også blitt varslet om at hvalrossen Freya har kommet nær badegjester ved Kadettangen. Like før klokken elleve meldte de at politibåten var på vei til Kadettangen.

Politiet forlot Kadettangen i 12.30-tiden. De har nå tatt saken videre med kommunen, havnesjefen i Bærum og Fiskeridirektoratet.

- Vi opplever at kommunen tar dette alvorlig og badegjestene på Kadettangen har hørt på patruljen på stedet. En vekter er på plass der nå, opplyser operasjonsleder Gjermund Stokkli i Oslo politidistrikt.

Kommunikasjonssjef i Bærum kommune, Lisa Bang, opplyser at kommunen holder løpende kontakt med politiet.

– Våre folk er i kontakt med politiet nå, sier hun.

To venninner fra Bærum fikk nærkontakt med Freya torsdag formiddag.

– Vi var begge to cirka fire meter fra trappen da hvalrossen plutselig dukket opp to meter fra oss i øyehøyde. Den kom fra rett under brygga, forteller venninnene fra Bærum.

– Vi fikk panikk og svømte så fort vi kunne unna mot land.

Trolig så er det kjendishvalrossen Freya damene møtte på. Det siste døgnet har hun oppholdt seg ved båtplassen på Lakseberget, ved Kadettangen.

Venninnene ber badegjester og besøkende ta en ekstra titt, og om å være varsomme dersom de skal til område.

– Den svømte rundt her i et par minutter før den forsvant. Det er litt ekkelt å ikke kunne se henne eller vite hvor hun er, forteller de.

Bade? - Nei

Bærum kommune følger med på Freyas bevegelser.

Kommunalsjef Svein Finnanger sa tidligere at de vurderer tiltak i samråd med blant annet politiet fortløpende. Rett før klokken 12 torsdag opplyser kommunikasjonssjef i Bærum kommune, Lisa Bang, at de har fått en henvendelse fra politiet om å oppfordre folk til å ikke bade på Kadettangen og Kalvøya så lenge Freya er her.

Denne oppfordringen kom også politiet med på Twitter rett før klokken 12.

Under kan du se Freya dukke under vann ved stupetårnet på Kadettangen. Videoen ble tatt rett etter at den hadde fulgt med Anne Bull Haaversen inn mot stranden.