Gå til sidens hovedinnhold

FHI mener regjeringen holdt folk for lenge i karantene

Dokumenter og råd som har vært holdt hemmelige, viser at både FHI og Helsedirektoratet mente regjeringens koronarestriksjoner var for strenge.

Mens helsemyndighetene tok til orde for å gjenåpne Norge 29. april ventet regjeringen helt til 8. mai viser bakgrunnsdokumenter for koronastrategien som Aftenposten har fått innblikk i.

Folkehelseinstituttet (FHI) mener blant annet at praksisen med 14 dagers karantene for 9.000 helseansatte og alle andre som hadde nærkontakt med noen av de 8.000 med påvist smitte var unødvendig lang. Også 129.000 nordmenn som hadde vært på reise i utlandet ble ilagt 14 dagers karantene.

«Karanteneperioden på 14 dager er unødvendig lang», skriver FHI og mente den burde forkortes til 10 dager. Først torsdag fulgte regjeringen rådet.

Videre slås det fast at effekten av stengte skoler og barnehager var liten. Dette tiltaket ble innført 12. mars mot FHIs råd fordi Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) og forsvaret anbefalte det av hensyn til «uro i befolkningen».

Da FHI igjen rådet om gjenåpning av skolene fra 23. mars fulgte regjeringen heller ikke dette fordi den mente faren for smittespredning var for stor.

Kommentarer til denne saken