Ferdsel på islagte vann | Lars Olsson

PÅ ISEN: – Dersom du på død og liv må utpå isen, ta med ispigger og noe som kan holde deg flytende oppfordrer Lars Olsson.

PÅ ISEN: – Dersom du på død og liv må utpå isen, ta med ispigger og noe som kan holde deg flytende oppfordrer Lars Olsson. Foto:

Av

– Husk ispigger og noe som kan holde deg flytende, oppfordrer Lars Olsson.

DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Hvert år stusser jeg over hvor mange som går ut på Steinsfjorden mange dager før jeg selv ville våget å gjøre det samme. Har jeg blitt pysete? Ja, kanskje det!

I sesongen 2019/2020 var det 35 kjente ulykker og hendelser på islagte vann i Norge, ifølge Varsom.no. Tre av disse døde.

Første offer

2021 har allerede krevd sitt første offer, selveste Kurt Oddekalv.

Jeg har mange vinterøvelser i Forsvaret bak meg. Ferdsel over islagte vann, og trening på gjennomgang av råk, har vært obligatorisk på de aller fleste øvelsene.

All aktivitet på islagte vann er regulert gjennom Forsvarets sikkerhetsbestemmelser for landmilitær virksomhet (UD 2-1).

Bruk google, så kan du selv lese kapittel 7.2.9 og utover. Det gir en pekepinn på hva som kreves for å kunne bevege seg over islagte vann på en relativt trygg måte.

Krevende fagfelt

Legg merke til at Forsvaret krever egne kurs på ansatte som skal klassifisere kvaliteten på isen, som igjen påvirker hvor stor bæreevne isen har.

Dette er et krevende og komplekst fagfelt med mange faktorer som påvirker bæreevnen til isen.

Må du likevel, på død og liv, utpå isen som årets første som går tørrskodd fra Statoil på Vik til Braksøya, ta med ispigger og noe som kan holde deg flytende.

Lykke til!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken