Gå til sidens hovedinnhold

Fem av 10 bilister bruker mobiltelefon ulovlig: Vil firedoble boten

Artikkelen er over 2 år gammel

Halvparten av bilistene i Buskerud bruker mobiltelefon ulovlig bak rattet, viser en undersøkelse gjort for forsikringsselskapet Gjensidige.

Dersom du bruker håndholdt mobiltelefon bak rattet, risikerer du to prikker i førerkortet, samt 1.700 kroner i bot. Forsikringsselskapet Gjensidige tar til orde for strengere reaksjoner.

– Bøter, prikker og avkortning må svi hvis vi skal få bukt med denne ukulturen, som har ført til tap av menneskeliv, sier Arne Voll, kommunikasjonssjef i Gjensidige, i en pressemelding.

Han viser til flere eksempler hvor bilister filmer «galskapen» selv i høye hastigheter. Nå sist der en reality-deltaker holdt en hastighet på nærmere 150 km i timen.

LOKALE KONTROLLER:

Tar oppmerksomheten

Det er Ipsos som har gjennomført undersøkelsen for Gjensidige. Resultatet viser at 45 prosent av bilistene i fylket av og til bruker mobilen uten handsfree. 37 prosent sier at den interaktive skjermen har tatt oppmerksomheten vekk fra veien.

Gjensidige ønsker høyere bøter og sterkere reaksjoner.

– I de groveste tilfellene har vi avkortet fra 100.000 kroner og oppover, sier Voll.

– I dag er det kun 1.700 kroner i bot. Dette er på nivå med manglende bruk av bilbelte, som ofte skyldes en forglemmelse og som vanligvis ikke går ut over andre enn synderen selv, sier Voll.

LES OGSÅ: Fra 1. januar får du prikker i førerkortet hvis du driver med dette

Vil firedoble boten

– 6.800 kroner og enda flere prikker i førerkortet, er en reaksjon vi tror kan være avskrekkende, sier Voll.

Det gjelder håndholdt mobil, men ikke minst det enda mer alvorlige, teksting og at en tar bilder eller filmer mens man kjører.

Undersøkelsen viser at unge under 30 år er verstingene. I denne aldersgruppen sier 6 av 10 at de bruker håndholdt mobil under kjøring, ifølge pressemeldingen fra Gjensidige.

Kommentarer til denne saken