Gå til sidens hovedinnhold

Felleskjøpansatte tas ut i streik - men i Hønefoss holder butikken åpent

Artikkelen er over 2 år gammel

352 ansatte i Felleskjøpet Agri over hele landet går ut i streik fra arbeidstidens begynnelse i dag, 17. september. I Hønefoss holder butikken åpent, men med redusert bemanning.

– Dette er resultatet av at partene i arbeidsgiverforeningen Spekter og arbeidstakerorganisasjonen Negotia ikke kom til enighet hos Riksmekleren, opplyses det i en pressemelding fra Negotia, sendt ut natt til tirsdag.

Fra Felleskjøpet i Hønefoss får Ringerikes Blad opplyst at butikken holder åpent tirsdag, men med sterkt redusert bemanning. På Hadeland holder Felleskjøpets utsalg stengt på grunn av streiken, skriver avisen Hadeland.

I pressemeldingen heter det videre at Felleskjøpet Agri har valgt å melde overgang fra arbeidsgiverforeningen Spekter til NHO. Negotias medlemmer i Felleskjøpet Agri vil med dette bli omfattet av en annen tariffavtale.

Vil sikre dagens rettigheter

– På bakgrunn av dette har Negotia fremmet krav om å sikre medlemmene rettigheter som i dag er regulert i Spekter-avtalen. Dette gjelder blant annet full lønn under sykdom og svangerskapspermisjon/fødsel, gruppelivsforsikring, tillegg for sen arbeidstid og helligdagstillegg, opplyser Negotia-rådgiver Anne-Lene Gabrielsen i pressemeldingen.

Hun understreker at kravene som er stilt ikke vil koste arbeidsgiveren en eneste krone mer. Kravet handler om at medlemmene skal beholde de rettighetene de har.

– Da arbeidsgiveren under meklingen ikke ville imøtekomme vårt krav om en videreføring av vilkår vi allerede har, ser vi oss nødt til å fortsette kampen ved å gå til streik, sier Gard Henriksen, hovedtillitsvalgt for Negotia-medlemmene i Felleskjøpet Agri i den samme pressemeldingen.

– Uforståelig

Til NTB opplyser kommunikasjonssjef Ingvild Dahl Dørnes i arbeidsgiverforeningen Spekter at meklingen ble avsluttet klokka 2.50, nesten tre timer på overtid.

– Det er uforståelig at et lønnsoppgjør som ble akseptert av alle de andre fagforeningene i Felleskjøpet ikke er godt nok for Negotia/YS. De velger i stedet å ta sine medlemmer ut i en streik som vil ramme både Felleskjøpet og kundene kraftig, sier administrerende direktør Anne-Kari Bratten i Spekter til NTB.

Det er oppnådd enighet med samtlige andre fagforeninger gjennom ordinære forhandlinger, med et resultat som er i tråd med normen fra frontfaget. Negotia/YS representerer i underkant av 20 prosent av de ansatte. De fremmet i forhandlingene lønnskrav på rundt 12 prosent.

– Det er nesten fire ganger så høyt som det andre arbeidstakere i Norge kan regne med å få i år, sier Bratten.

Kommentarer til denne saken