Dette betyr at kunden må reise til et apotek for å skaffe seg blant annet nesespray og Ibux.

Argumentene Senterpartiet kommer med, er at tilgjengeligheten kan føre til at forbrukeren ser på medikamentene som ufarlige. Lise Marie Ness Klungland (Sp) peker også på at Circle K eller Spar ikke har kompetansen til å gi ut slike medikamenter.

LES OGSÅ: Vil få dette fjernet fra butikker og bensinstasjoner: – Et generelt folkehelseproblem

Jeg mener derimot at løsningen ikke er å begrense dagligvarebutikkenes salg. For å redusere bruken av reseptfrie legemidler kan man heller jobbe med informasjon om reseptfrie medisiner.

Det finnes begrensninger

Det finnes allerede begrensninger på salget, til forbrukerens beste. Ordningen i dag gjør at man ikke kan kjøpe mer enn en pakke av gangen, og det er i tillegg 18-årsgrense for kjøpe disse medikamentene.

Om Senterpartiet får gjennomslag for forslaget, vil det føre til økt belastning på helsepersonell. Paracet og Ibux blir hovedsakelig brukt til hverdagsproblemer, uten behov for medisinsk hjelp.

Tiden til ansatte på apoteket burde derfor heller prioriteres til de som trenger hjelpen mer.

Selvsagt må vi bidra til å redusere overdreven bruk av reseptfrie legemidler, men å flytte problemet over på helsetjenesten er ikke riktig metode.

Sju apotek

I kommunen vår finnes det sju apotek, der alle unntatt ett er lokalisert i Hønefoss. Med Senterpartiets forslag må personer i distriktene reise til sentrum for en pakke Paracet eller nesespray.

Ikke bare er dette unødvendig, men det gjør det også vanskeligere for de som ønsker å gjøre klimavennlige valg. Jeg trodde Senterpartiet var imot sentralisering, men det gjelder altså ikke reseptfrie medikamenter.