Gå til sidens hovedinnhold

Et lite barn som nylig er kommet til denne verden, ber kun om én ting | Stig Kjenstad

Artikkelen er over 1 år gammel

Jula er barnas høytid, sies det. Så sant, så sant!

Helgebetraktninger

Og da særlig de aller minste; de nyfødte! Hvorfor akkurat dem? Jo, fordi babyer forventer ingen gaver, de er ikke opptatte av flotte presanger, masse godteri og alskens jule-underholdning. Nei, et lite barn som nylig er kommet til denne verden, ber kun om én ting: Å bli omfavnet og elsket!

Og kjærlighet er derfor den beste gaven vi kan gi den lille, og noe vi gir med den største selvfølge. Fordi vi elsker barnet! Og - når vi tenker over det; kjærlighet er faktisk det vi alle, uansett alder, mest av alt trenger å motta og gi hverandre. For ingen gave er større!

«Den som har sett dypt inn i et spedbarns øyne, har skuet Gud»; et sitat jeg har hatt i tankene siden den gang jeg var nybakt far. Det nyfødte barnet er på ett vis noe kjent. Det er jo sine foreldres eget kjøtt og blod.

Men samtidig er det totalt fremmed; en helt ny skapning som kommer til oss og ber om å bli tatt imot. I det klare blikket som møter oss, ligger en hilsen fra Gud: «Se, her er jeg, ta imot meg, gi meg din kjærlighet!» Og plutselig er kjærligheten født, midt inn i vår ellers så grå og mørke verden.

Jesus sa: «Det dere gjorde mot en av disse mine minste søsken, har dere gjort mot meg.» Hvem er «disse mine minste»? Jo, det er de som kommer til oss og ber om å bli favnet og tatt vare på. Det gjelder de nyfødte barna, og det gjelder alle dem som lever i fattigdom, sorg, ensomhet, frykt, med sykdom og på flukt. De er alle lik barn som ber om å bli tatt imot.

Husker du HC Andersens historie om piken med svovelstikkene? Er det en stund siden du leste den, så ta den fram igjen og les den både for familien og for deg selv denne jula.

Så kan du også – som jenta i fortellingen – få et glimt av håpet, i lysskinnet fra en enkel, fattigslig fyrstikk. Da kan du selv se med barnets øyne, og ane hva jula virkelig handler om. Slik kan du ta imot ham som ble født i en stall ved Betlehem.

En omfavnende jul ønskes deg!

Kommentarer til denne saken