Gå til sidens hovedinnhold

Erna Solbergs reformer | Sindre Nørgaard

– Gjennom reformene til regjeringen blir enkeltmennesket mer og mer usynlig, skriver Sindre Nørgaard.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Regjeringen Erna Solberg kjører i vei og sentraliserer stadig mer gjennom sine reformer.

Sistnevnte domstolsreformen er nok en sentraliseringsreform, og gjør rettssystemet mindre tilgjengelig i distriktene, og dyrere for folk flest.

For sentraliseringens skyld

Høyre, med støttepartiene KrF, Venstre og Frp kaster inn den ene politiske innspillet etter den andre. Såkalte reformer. Og tidvis virker det som de blir innført mer for sentraliseringens skyld, enn noe annet.

Les også

Ringerike Høyre har utmerket hukommelse

Når det gjelder kommune- og fylkesreformen skjønner selv ikke gamle Høyre-folk noe særlig av det.

For nå strekker Viken fylke seg fra svenskegrensa i øst til Hardangervidda i vest. Da blir folk små og usynlige, og demokratiet forvitrer. Politikere mister oversikt, og det blir de mest pengesterke aktørene som brøyter seg fram.

Sliter med å holde på velgerne

Helt i tråd med den nyliberalismen som nesten har tatt kvelertak på regjeringspartiene og Frp om dagen. Og både KrF og Venstre sliter mer enn noen gang med å holde på velgerne, akkurat som Frp.

Det skjer når politikken går mot egne velgere, og når velgerne omsider oppdager det.

Les også

Domstolsreformen, positiv eller negativ for Ringerike? | Knut Fure

Et eksempel på det er kilometergodtgjørelsen for pendlere til jobb. Den har blitt redusert med 6,8 prosent de siste to åra. Og den reduksjonen betyr langt mer i kroner og øre enn pynting på alkoholavgifta.

Sannheten er at regjeringen gir litt med den ene hånden til «nærsynte», og grafser ganske kraftig tilbake med den andre.

Blir avslørt til slutt

Selv Kåre Willoch, Høyres tidligere statsminister sa det slik i sin tid: «Man kan prøve å lure velgerne en eller to ganger, men tredje gangen blir man avslørt». Helt riktig, Willoch.

Går vi til politireformen, stengte den øyeblikkelig ned deler av Hønefoss politistasjon. Fra tidligere å være døgnåpen, kan man nå bare henvende seg i normal arbeidstid, eller ringe Tønsberg.

Les også

Bjørn Erik fikk jobben med å slå sammen politidistriktene: – Endringen ble for dramatisk. Jeg liker det ikke

Og folk som trenger «gratis natteleie», som sikkerhet mot seg selv og omgivelsene, kunne før få lokal rask og effektivt natteleie på politihuset i Hønefoss. Men etter politireformen, ble det stengt, og klienter må kjøres av to betjenter tur retur Drammen. Først levere, og så hente.

Knips, og halvannet dagsverk eller to brenner opp i tullball. Men transporttid og kostnader ble selvfølgelig for vanskelig for Høyres politiske ledelse å skjønne all verdens av.

Undertegnede er imidlertid utdannet transportoffiser fra den norske hær, og tidlig så jeg blant annet den blemmen med hensyn til ny politireform og ditto sentralisering: Lengre reise, og høyere transportkostnader.

Kommunereformen

Men Høyres politikk valser fram, og kommunereformen er slett ikke lagt død. Den bare venter til etter stortingsvalget neste høst i 2021. Da blir nok selv selvoverbeviste Høyre-folk og støttepartiene ganske overrasket om hva som venter! Det hvis Erna Solberg får fortsette sin bulldoser-politikk.

Senterpartiet vil det annerledes. Vinner vi valget vil blant annet politireformen bli justert, slik at de lokale politikamrene får tilbake flere folk i operativ tjeneste, og samtidig en reduksjon av sentraliserte administrative stillinger, slik politireformen har brakt med seg.

Men altså denne gangen er vi vitne til domstolsreformen, det vil si en sentralisering av en av verdens beste desentraliserte rettssystemer. Slik kan vi ikke fortsette for å ta vare på hele Norge og Norges befolkning, ikke minst i distriktene.

Gjennom reformene til regjeringen Erna Solberg, og med støtte fra Frp, blir enkeltmennesket mer og mer usynlig, og servicen faller.

Videre blir innkjøp av privatbolig og opprettholdelse av et godt liv så dyrt at skarpe klasseskiller fra gamle dager blir langt mer synlig. Det er en negativ trend.

Norge trenger derimot et politisk «change» i 2021.

Vi trenger mer, ikke mindre desentralisering, og folkestyre framfor en fjern elitestyring.

Kommentarer til denne saken