Gå til sidens hovedinnhold

Er klimaendringene ungdommenes eller politikernes ansvar? | Eli Skotte Hansen

Artikkelen er over 2 år gammel

Hvorfor enkeltpersoner ikke kan stoppe klimakrisa, og hvorfor det ER politikernes ansvar

Puls Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Den 22. mars var det klimastreik i Oslo foran Stortinget, og flere tusen ungdommer streiket i Norge og i resten av verden. I kjølvannet av det hele vil jeg si noen ord om det, fordi klimakrisa står over oss selv om mediene har roet seg siden 22. mars.
 

Dere har fått med dere hovedpoenget- ungdommen streiker fra skolen, for hvorfor skal vi studere for en framtid som ingen politikere tar ansvar for?

Dette har blitt kritisert av mange, og da spesielt de eldre. Men dette med ungdomsopprør har historien vært borti før, og generasjon etter generasjon rister foreldre og besteforeldre på hodet.

Jeg mener vi unge skal lytte til de eldre og høre på deres meninger, for de har jo lengre livserfaring. Men det er tross alt ungdommens oppgave å se verden med nye øyne å få den til å gå framover.

Det gjengånde argumentet fra de eldre, er «hvordan kan dere streike og bry dere om klimaet, men likevel bli kjørt rundt i bil, handle masse klær og spise kjøtt?». Jeg er enig i dette, og at det blir dobbeltmoralsk.

Så hvorfor må vi legge press på politikerne?

Det er sånn med oss mennesker, at vi er egoistiske. Vi vil ha lettvinte løsninger, og de aller, aller fleste tenker i bunn og grunn mest på seg selv. Det er slik vi er av natur. Men dette får store og alvorlige konsekvenser i det store bildet, og klimaaktivister verden over får ikke til å overbevise alle og enhver om å gjøre klimakrisa til sin hjertesak.

I hvert fall ikke før det er for sent- og som vi alle vet, begynner tiden å renne ut.

Selv om mange er miljøbevisste og gjør gode valg for klima, så kommer ikke dette til å redde verden.

Om man skal reise, er det så utrolig lettvint å tenke «ja ja ...» og velge fly framfor tog. Men hadde vi ikke hatt muligheten til å fly, så hadde vi bare måttet finne oss i det, og funnet en annen løsning. Og det er i dette poenget mitt ligger.

Norge har satt opp prisen på plastposer til 1–3 kroner som et klimatiltak. Og de med god nok råd surrer rundt i elbiler, samtidig som vi fortsetter å håve inn penger på oljen. Vi kan ikke gå rundt grøten lenger, vi er nødt til å komme til poenget.

Vi unge skjønner at dette ikke er en endring som kan gjøres over natta. Men vi har teknologien, vi har mange løsninger og ideer.

Ikke få dette til å handle om ungdommer som ikke tar ansvar.

De største og mest forurensende industriene har ikke vi ansvar eller noe særlig makt over. Derfor har politikerne det største ansvaret, men vi må alle bli så bevisste vi kan, og ta gode valg for klimaet.

Og som Greta Thunberg selv har sagt: «Klimaspørsmålet er det mest kompliserte, men letteste spørsmålet. Vi er nødt til å redusere utslippene, det er svart hvitt», og: «Vi kan ikke stoppe en krise uten å behandle det som en krise».

LES OGSÅ:

Kommentarer til denne saken