Er det en kunst å leve? | Jan Egil Lyng

UTRIVELIG: – Det viktigste nå, er at vi ikke lar det feste seg tanker om at livet er utrivelig. Men i stedet innstiller oss på at «nå er det slik» for en periode, skriver Jan Egil Lyng.

UTRIVELIG: – Det viktigste nå, er at vi ikke lar det feste seg tanker om at livet er utrivelig. Men i stedet innstiller oss på at «nå er det slik» for en periode, skriver Jan Egil Lyng.

Av

– Jeg tror at mennesket er et sosialt vesen som trenger kontakt med andre mennesker, skriver Jan Egil Lyng.

DEL

SpaltistDenne teksten gir uttrykk for skribentens personlige holdninger.Spørsmålet virker kanskje rart, men det må være noe med våre tanker om å leve som har ført til at mer enn 160.000 mennesker har kjøpt (og antakelig lest) Jan Vincents Johannesens bok «Kunsten å leve».

Kanskje er svaret på spørsmålet i overskriften at det ikke er en kunst å leve, men at det er en kunst å leve slik at man opplever å ha et godt liv.

Det kan være en kunst i disse dager, hvor smitteverntiltak legger begrensninger på hvordan vi kan leve.

Sosiale vesen

Selv om det finnes eremitter, tror jeg at mennesket er et sosialt vesen som trenger kontakt med andre mennesker.

Hvordan kan vi da leve et godt liv om vi i en lang periode ikke kan ha sosial kontakt med andre – slik vi ønsker og er vant til?

Jeg tror det aller viktigste, er at vi ikke lar tanker om at livet nå er blitt utrivelig feste seg, men i stedet innstiller oss på at «nå er det slik» for en periode.

Vi kan alle påvirke

Vi kan alle påvirke hva vi føler og opplever. Tenker du at du ikke har det bra fordi du savner kontakt med mennesker du liker å ha kontakt med, er det ikke mulig å stanse disse tankene.

Men selv om du ikke kan stanse tanker, kan du fortrenge dem ved å bevisst velge å tenke på noe annet. Du kan for eksempel bestemme deg for å tenke at «jeg klarer meg fint og har det bra».

Selv om dette oppleves usant til å begynne med, vil det om du gjentar dette mange nok ganger for deg selv over en viss tid, oppleves som sant.

Det er ingen tvil om at tankens kraft er stor og at du gjennom å påvirke din egen tenkemåte, kan påvirke hva du føler.

VI har noe å være takknemlig for

Det er gjerne også et poeng at selv om vi nå opplever at livet er annerledes enn vi ønsker at det skal være, har vi likevel noe vi kan være takknemlige for. Ting vi har lett for å ta som en selvfølge.

Bare å tenke på dette, kan ha begrenset effekt. Jeg anbefaler derfor at du lager en liste over hva du er takknemlig for, og leser den ofte. Det har en annen effekt enn bare å tenke det.

Livet er for de fleste av oss blitt unormalt slik det er nå, men vi kan likevel gi det mening og et innhold som skaper et godt liv for oss.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken