Gå til sidens hovedinnhold

Endelig er de ferdig med denne veien: – Men her får du ikke kjøre

Artikkelen er over 1 år gammel

Arbeidene i Krokkleiva er avsluttet for i år. Nå har Knut Grande en inderlig bønn til dem som ferdes på hjul.

Det er gjort store arbeider i Krokkleiva i år, spesielt i den øvre delen. Statens vegvesen har bevilget rundt seks millioner kroner til oppgradering av turveien i Hole. Nå legger arbeidslaget bort arbeidsredskapene for i år, opplyser Knut Grande i Venneforeningen Krokkleiva.

Sherpaene fra Nepal, som har jobbet i Kleiva i hele sommer og høst, ble gjort stas på med lunsj på Kleivstua. Grande oppsummerer det som er gjort:

– Vi har strammet opp veilinja med grøft på ene sida og støttemur på andre sida, og det er lagt på toppmasse på veien i stor lengde. Vi har gjenskapt veien og anleggene på siden av veien slik den vises på gamle bilder, sier Grande.

Kleivstua har også bidratt med 125.000 kroner til å stramme opp murene og utformingen der Kongeveien passerer.

– Vi har under bygging ei grind med gangport som en «portal» inn til Krokkleiva. Dette blir bra! sier han.

LES OGSÅ: Sherpaer fikser Krokkleiva: – Glem nordmenn, vi trengte verdens sterkeste folkeslag!

Forbudt med motorsykkel

Han har en bønn å komme med til turfolk som liker seg best på hjul:

– Vi håper inderlig, og vi henstiller så sterkt vi kan til, at vi kan unngå motorisert ferdsel i Kleiva. For det første er det forbudt og straffbart med slik ferdsel i fredet område, men særlig for at det kan bli satt spor som kan føre til «små-bekker» som igjen kan føre til av vann graver ut masser i veien, advarer Grande.

Sykkel er tillatt, men han henstiller til varsomhet:

– Det kan også bli tilsvarende spor etter syklister som bremser på låste hjul, men vi ber om at dere viser hensyn og tar det med ro, legger han til.

Åpne grinder

Også nederst i Kleiva vil det komme grind og port. Grindene vil stå åpne om vinteren.

– Det er utstrakt bruk av Kleiva også om vinteren, særlig med aking i den nedre delen. Statens Naturoppsyn har et telleverk stående, som viser overraskende stor aktivitet mens det er snø. I perioden fra nyttår til midten av august, før vi stengte, var det registrert et besøk i Kleiva med gjennomsnitt på 55 personer per kalenderdag, opplyser Grande.

Legger på masser

I noen dager framover blir det lagt på masser i veien nedenfra og cirka 400 meter oppover for å unngå at veien «ser ut som en bekk» når det regner som verst.

– Dette blir en grovfylling som vi betegner som midlertidig, og som må utbedres senere. Vi ber derfor folk på tur om å vise hensyn når de skal passere en maskin, sier Grande – og ønsker alle en god tur på en ny og forbedret turvei i Kleiva.

Kommentarer til denne saken