Gå til sidens hovedinnhold

En underlig tid | Inge Gulbrandsen Skaro

– At verden er i forandring på mange områder, er vel vanskelig å være uenig i.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Dette gjelder ikke minst på forhold som gjelder moralske verdier.

Det som i tidlige tider var en norm og et «kjøremønster» som tjente allmennheten til gode, og som alle så på som en verdi for oss alle, er i ferd med å rakne. Det er ikke lenger slik at vi stort sett er samstemte.

Vi er delt som nasjon på mange områder i dag. Jeg anbefaler leseren å tenke selv, og liste opp hva du finner, og hva som tjener oss til beste.

Handle og tenke selv

Det som jeg finner mest betenkelig, er at lover blir innført som strir mot vår samvittighet. På den måten tar man i fra oss muligheten til å handle selv, (og tenke selv).

Verst er det at barn kan bli tvunget inn i spor hvor skole og foreldre kommer på kollisjonskurs. Det kan på sikt føre til alvorlige mentale og psykiske skader.

Det er langt mer alvorlig enn uenighet om hva som smaker best, taco eller pølser og lomper.

Ytringsfriheten knebles

Ytringsfriheten står i fare for å knebles her i landet Det er bare noen måneder siden vårt naboland Finland opplevde at landets tidligere innenriksminister Päivi Räsänen ble siktet for hatefulle ytringer etter å ha sitert Bibelen

Da er spørsmålet om vi i Norge kan risikere å oppleve det samme.

Man må skille mellom hatytringer og synspunkter i forhold til en sak. Det å hate er selvfølgelig en sterk krenkelse. Vi kan selvfølgelig hate å gå til tannlegen fordi det påfører oss smerte, men det er noe helt annet enn å hate tannlegen.

Hva er hensikten med en hatlov?

Jeg er redd for at hensikten med en såkalt hatlov, er å nekte folk å uttale seg og å ha meninger som går på tvers av en gruppe eller et samfunn som har monopol på sannheten. Det er ofte et mindretall med høye utestemmer som vinner fram i et samfunn. Og det kan jo få katastrofale konsekvenser.

Når sterke krefter i vårt land roper om å få en hatlov, må det være lov å spørre om den skal være myntet på spesielle grupper i befolkningen.

Et annet spørsmål er om en slik lov burde vært ute på høring i hele befolkningen. Så alvorlig er situasjonen!

Konverteringsterapi

Hva med den foreslåtte loven om såkalt konverteringsterapi? For det første . hva er konverteringsterapi?

Her støter vi på et nytt og intetsigende ord., som de fleste av oss ikke har noe forhold til, men i ytterste konsekvens godtar fordi det har blitt servert av en eller annen myndighetsperson.

For relativ kort tid siden, ble en lov banket i gjennom på så kort tid at vi hadde liten sjanse til å reagere.

Man må ha lov å spørre om hvorfor slikt hastverk

Det må ikke gjenta seg denne gangen. Konsekvensanalyse av den foreslåtte Konverteringsterapiloven må være en grundig affære.

Forbudt og straffbart

Slik jeg har forstått det nye lovforslaget, skal det bli forbudt og straffbart å, for eksempel, si til gutter eller jenter som føler seg som det motsatte kjønn, at det beste er om de aksepterer den kroppen de har.

Hvis man fastholder dette noen ganger, regnes det som konverteringsterapi og terapeuten (eller foreldrene) kan havne innenfor murene.

Å være født i «feil» kropp er et begrep som ofte blir gjentatt når man er innenfor denne problematikken.

La oss si at en 10-12 åring kommer til foreldrene og sier at han eller hun føler at de er født i feil kropp, ville det ikke da være naturlig at foreldrene involverte seg og prøvde å veilede barnet? Det kan jo være mange årsaker til de tanker et barn har.

Kjønnskonvertering

La oss si at foreldrene godtok at barnet følte at det hadde en annen identitet, og lot det gjennomgå en kjønnskonvertering, og at barnet angret siden. For det første ville det etter min mening bety en enorm psykisk belastning og siden kanskje et erstatningskrav av dimensjoner.

En kan ikke se bort fra en mental smitteeffekt, uten at ungjenta eller gutten selv føler for å bytte juridisk kjønn, men gjør det av ren gjengpåvirkning. Eller at en person med homofile følelser ønsker å styrke sine heterofile følelser- Skal de nektes å få hjelp?

De forandringer en bitte liten prosentandel av befolkningen vil ha, er uoverskuelige og vil berøre oss alle.

Overvåking i innsyn

Til nå har vi nordmenn i liten grad vært utsatt for overvåking og innsyn i privatlivet. Ved en eventuell lov om konverteringsterapi vil det motsatte skje.

Jeg vil henstille til Stortinget å avstå fra å gå til det skritt å innføre en slik lov.

Innlegget mitt er ikke rettet mot, eller ment som kritikk av enkeltpersoner. De trenger å møte mennesker som vil det beste for dem. Innlegget er heller ikke partipolitisk relatert.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.