I teksten for denne Søndagen møter vi Jesus ute på vandring. På sin vandring møter han en mann som var født blind. Det tar ikke lang tid før disiplene hans begynner å spørre.

De lurer på hvem som har gjort noe galt? Er det han selv, eller er det foreldrene som har skyld i at han ble født sånn? Jesus svarer at det er ingen sin feil, og at han vil helbrede han.

Det er på mange måter lett å kjenne seg igjen i det som skjer i teksten. Selv i 2020 er vi ikke fjerne for tanken om at folk får som de fortjener. Det er ikke sjelden at skylda til de som har det vanskelig legges på de selv.

I en verden der alt skal være mulig, og vi har alle muligheter, er det lett å skyve skylda over på oss selv eller andre når ting ikke blir som vi håpet.

Kanskje har du tenkt tanken; hva har jeg gjort for å fortjene dette?

Du er ikke alene

Jeg kan forsikre deg om at du ikke er alene. Stille, men trygt og sikkert forteller Jesus oss det motsatte. Han forteller at det ikke er slik at alle de vonde tingene som rammer oss var fortjent.

Ofte er de ufortjent. Livet gir oss ulike forutsetninger, og ulike kort og spille med. De fleste av oss gjør så godt vi kan med de forutsetningene vi har. Livet er sjeldent rettferdig.

Noen mennesker møter så mye motstand. Andre mindre. Vi skal være forsiktige med å gjøre oss til dommere over hva som er grunnen til det.

Mannen fikk synet igjen

Jesus helbredet den blinde mannen. Han fikk synet igjen. Det må ha vært en stor opplevelse.

Noen mennesker får livet sitt snudd på hodet i møtet med Jesus. Han forandrer alt. For mange av oss er det mer lavmælt, men minst like viktig og riktig.

For Jesus møter oss fortsatt. Han går med oss i livets med- og motgang. Det er som om han hvisker stille, men trygt og sikkert: Du er ikke mislykket. Det er ikke din feil. Jeg vil gå sammen med deg, og jeg vil hjelpe deg.

God helg!